overcast clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Десетогодишњица акције „За чистије и зеленије школе у Војводини”

05.06.2019. 16:11 16:13
Пише:
Извор: vojvodina.gov.rs

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Десетогодишњица акције „За чистије и зеленије школе у Војводини”, коју у сарадњи са покрајинским секретаријатима за урбанизам и заштиту животне средине, и образовање, прописе, управу и националне мањине-заједнице, организује Покрет горана Војводине, обележена је, на Светски дан заштите животне саредине, у фискултурној сали Основне школе у Сремским Карловцима.

Током прославе јубилеја ове, све масовније акције, коју су у међувремену подржала још три покрајинска секретаријата (Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Секретаријат за пољопривреду, водопровривреду и шумарство) и Фонд за рециклажу лименки РЕЦАН, додељене су награде најуспешнијим учесницима акције – предшколским установама, основним и средњим  школама у Војводини за школску 2018/19.

Признања за реализоване активности на пољу заштите и очувања животне средине и подизања свести о томе током године, добило је 60 школа и вртића, највише до сада, а највећи је и број донатора награда.

- Најлепша слика јуче у Војводини је ова у Сремским Карловцима, а таквом  је чине деца – рекао је потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, истакавши да му је част што уручује заслужене награде у таквој акцији коју Покрајинска влада спроводи већ десет година и у којој кроз процес едукације не пролазе само деца, него и одрасли. – У prеthodnih неколико деценија индустријализација и брзи техонолошки развој довели су у питање опстанак читаве планете. Међутим, свест свих нас јесте та која треба да нас пробуди да је очување планете, као јединог места за наш живот, веома важно. У процесу едукације и образовања деце у моменту када се она формирају као личности, изузетно је битно усадити им свест о потреби очувања животне средине. Ми смо ову планету и земљу наследили од предака, својим понашањем треба да учинимо све да је још бољом и још лепшом предамо потомцима. Када погледам вас, убеђен сам да је Србија најлепша земља на свету, учинимо све што је до нас да таква и остане, али потрудимо се да буде и лепша, чистија и здравија.

Децу, њих око 1.000 која су у пратњи наставника из 78 школа у Војводини присуствовала обележавању јубилеја акције поздравили и обратили им се и подсекратар у Секретаријау за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак и председник карловачке општине Ненад Миленковић који је напоменуо да Сремски Карловци јесу познати као место културе и просветитељства, али захваљујући овом догађају, постају и место из ког се читавој нацији шаље порука да Карловчани свих узраста знају како се воли и чува животна средина.

Карловачка осмолетка један је од добитника награде у акцији „За чистије и зеленије школе у Војводини”. По речима наставнице биологије и координатора школског еко-тима Снежане Пилиповић, карловачки основци први пут учествују у акцији и утолико им је ово признање драже.

За разлику од карловачке, ОШ „Братство јединство” из Куцуре четири године заредом учествује у акцији,а трећи пут добија награду. Како каже наставница музичке културе Габриела Ковач, за четири године учешћа, школа и те како има чиме да се похвали.

- Многобројне акције смо организовали, почев од садње стабала, чишћења канала ДТД, преко озелењавања школског дворишта, постављања клупа до сакупљања секундарних сировина и израде различитих предмета од рециклажног материјала - каже Габриела Ковач. – Веома смо поносни на то што се све више деце и наставника укључује у акцију, као и на чињеницу да смо у погледу очувања животне средине остварили сарадњу са месном заједницом, ЈКП „Комуналац” и успели да подстакнемо и мештане да сакупљају рециклажне сировине и доносе код нас.

З. Милосављевић

Аутор:
Пошаљите коментар