Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Desetogodišnjica akcije „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”

05.06.2019. 16:11 16:13
Piše:
Izvor: vojvodina.gov.rs

SREMSKI KARLOVCI: Desetogodišnjica akcije „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, koju u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatima za urbanizam i zaštitu životne sredine, i obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-zajednice, organizuje Pokret gorana Vojvodine, obeležena je, na Svetski dan zaštite životne saredine, u fiskulturnoj sali Osnovne škole u Sremskim Karlovcima.

Tokom proslave jubileja ove, sve masovnije akcije, koju su u međuvremenu podržala još tri pokrajinska sekretarijata (Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprovrivredu i šumarstvo) i Fond za reciklažu limenki RECAN, dodeljene su nagrade najuspešnijim učesnicima akcije – predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim  školama u Vojvodini za školsku 2018/19.

Priznanja za realizovane aktivnosti na polju zaštite i očuvanja životne sredine i podizanja svesti o tome tokom godine, dobilo je 60 škola i vrtića, najviše do sada, a najveći je i broj donatora nagrada.

- Najlepša slika juče u Vojvodini je ova u Sremskim Karlovcima, a takvom  je čine deca – rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, istakavši da mu je čast što uručuje zaslužene nagrade u takvoj akciji koju Pokrajinska vlada sprovodi već deset godina i u kojoj kroz proces edukacije ne prolaze samo deca, nego i odrasli. – U prethodnih nekoliko decenija industrijalizacija i brzi tehonološki razvoj doveli su u pitanje opstanak čitave planete. Međutim, svest svih nas jeste ta koja treba da nas probudi da je očuvanje planete, kao jedinog mesta za naš život, veoma važno. U procesu edukacije i obrazovanja dece u momentu kada se ona formiraju kao ličnosti, izuzetno je bitno usaditi im svest o potrebi očuvanja životne sredine. Mi smo ovu planetu i zemlju nasledili od predaka, svojim ponašanjem treba da učinimo sve da je još boljom i još lepšom predamo potomcima. Kada pogledam vas, ubeđen sam da je Srbija najlepša zemlja na svetu, učinimo sve što je do nas da takva i ostane, ali potrudimo se da bude i lepša, čistija i zdravija.

Decu, njih oko 1.000 koja su u pratnji nastavnika iz 78 škola u Vojvodini prisustvovala obeležavanju jubileja akcije pozdravili i obratili im se i podsekratar u Sekretarijau za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak i predsednik karlovačke opštine Nenad Milenković koji je napomenuo da Sremski Karlovci jesu poznati kao mesto kulture i prosvetiteljstva, ali zahvaljujući ovom događaju, postaju i mesto iz kog se čitavoj naciji šalje poruka da Karlovčani svih uzrasta znaju kako se voli i čuva životna sredina.

Karlovačka osmoletka jedan je od dobitnika nagrade u akciji „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”. Po rečima nastavnice biologije i koordinatora školskog eko-tima Snežane Pilipović, karlovački osnovci prvi put učestvuju u akciji i utoliko im je ovo priznanje draže.

Za razliku od karlovačke, OŠ „Bratstvo jedinstvo” iz Kucure četiri godine zaredom učestvuje u akciji,a treći put dobija nagradu. Kako kaže nastavnica muzičke kulture Gabriela Kovač, za četiri godine učešća, škola i te kako ima čime da se pohvali.

- Mnogobrojne akcije smo organizovali, počev od sadnje stabala, čišćenja kanala DTD, preko ozelenjavanja školskog dvorišta, postavljanja klupa do sakupljanja sekundarnih sirovina i izrade različitih predmeta od reciklažnog materijala - kaže Gabriela Kovač. – Veoma smo ponosni na to što se sve više dece i nastavnika uključuje u akciju, kao i na činjenicu da smo u pogledu očuvanja životne sredine ostvarili saradnju sa mesnom zajednicom, JKP „Komunalac” i uspeli da podstaknemo i meštane da sakupljaju reciklažne sirovine i donose kod nas.

Z. Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar