scattered clouds
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Почело па прекинуто суђење за отмицу Горана Цвијетића маја 2017.

31.01.2019. 23:34 23:37
Пише:
Извор: архива Дневника/

Иако је данас отворен, главни претрес у новосадском Вишем суду у којем је петоро окривљених због отмице Горана Цвијетића (43) из Будисаве на Детелинари у мају претпрошле године, убрзо је и одложен.

Наиме, након што је одбијен предлог да се суђење одложи које је новоангажовани бранилац једног од оптужених, Владице Ракића, адвокат Горан Ступар тражио да би се припремио за одбрану, браниоци су најавили да њихови брањеници данас неће износити одбрану.

Председник већа судија Срђан Савић је одмах потом подсетио на то да су окривљени преузели позиве за суђење још у новембру, образложио и члановима Закона о кривичном поступку зашто може да настави рочиште, али је уследио захтев одбране за изузеће председника већа, али и председника Вишег суда, уз образложење да је на prеthodnom припремном рочишту први човек Вишег суда одбио захтев за изузеће из поступка поступајућег судије Савића.

После дуже паузе, Апелациони суд је доставио обавештење да није у могућности да истог дана одлучи о предлогу одбране.

Иначе, суђење је почело с веома јаким обезбеђењем припадника Жандармерије у пуној опреми, с фантомкама на лицу и дугим цевима у рукама, припадника Судске страже и оперативаца у цивилу. Приведен је из затвора и оштећени Цвијетић, који тамо борави због обједињене казне за два дела на 18 година робије изречене лане у новембру, у пратњи неколико затворских стражара.

Осим поменутог Владице Ракића, на оптуженичку клупу су сели оптужени за отмицу у саизврилаштву и Горан Ковачевић, Далибор Богдановић, Ненад Стевић и Божидар Боснић. Последња двојица се терете и за ометање службеног лица у обављању дужности. Они се бране са слободе.  Оптужница је подигнута због сумње да су именовани 22. маја претпрошле године око 18.30 сати у Новом Саду, на углу улица Корнелија Станковића и Јанка Чмелика, на паркингу, уз употребу силе и претњом убиством, одвели и задржали оштећеног Цвијетића у намери да га принуде да „нешто учини“. Наводно, Горан Ковачевић, Далибор Богдановић и Владица Ракић, након дојаве од В. К. да је испред зграде у којој станује окривљени Горан Ковачевић виђена особа која је уочена у марту исте године године испред предузећа „Јужна Бачка“ и за коју су окривљени Стевић, Ковачевић и Богдановић сумњали да личи на лице које је учествовало у извршењу убиства Теодоре Каћански и покушаја убиства Ника У., кренули су колима.

Када је оштећени приметио да га неко прати и почео да бежи, кренули за њим да га ухвате тако што је Ракић кренуо за оштећеним преко паркинга. Он је пришао оштећеном и уперио у њега службени пиштољ и, уз примену силе и озбиљне претње ватреним оружјем, оборио га на земљу, након чега су из кола изашли Богдановић и Ковачевић па су Цвијетића напали уз примену силе задавањем удараца, шутањем ногама по глави и телу. Потом су га одвукли и убацили на под возила између предњих и задњих седишта, након чега су ушли у кола и одмах кренули да се возе по граду, те су кренули у правцу Сремске Каменице, а у једном тренутку, након изласка из тунела на Мишелуку, наишли су на патролу полиције која је покушала да их заустави, након чега је пристигла полиција, наводи се у оптужници.

По незваничним сазанањима, један од окривљених је поменутог датума назвао другог окривљеног и казао му да обавести полицију да су уочили лице за које сумњају да је убило Теодору К. што је овај, наводно, и учинио, па је кренула у време тог догађаја и патрола на терен, тим поводом.  

Главни претрес ће се наставити по раније заказаним терминима, а први је 26. фебруара.

М. В.

Аутор:
Пошаљите коментар
Цвијетићу 18 година затвора због Тубића и Бокана

Цвијетићу 18 година затвора због Тубића и Бокана

07.11.2018. 13:12 13:28
Настављен процес Цвијетићу: ДНК трагови на чаурама терете окривљеног

Настављен процес Цвијетићу: ДНК трагови на чаурама терете окривљеног

29.09.2018. 12:41 12:45