Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počelo pa prekinuto suđenje za otmicu Gorana Cvijetića maja 2017.

31.01.2019. 23:34 23:37
Piše:
Izvor: arhiva Dnevnika/

Iako je danas otvoren, glavni pretres u novosadskom Višem sudu u kojem je petoro okrivljenih zbog otmice Gorana Cvijetića (43) iz Budisave na Detelinari u maju pretprošle godine, ubrzo je i odložen.

Naime, nakon što je odbijen predlog da se suđenje odloži koje je novoangažovani branilac jednog od optuženih, Vladice Rakića, advokat Goran Stupar tražio da bi se pripremio za odbranu, branioci su najavili da njihovi branjenici danas neće iznositi odbranu.

Predsednik veća sudija Srđan Savić je odmah potom podsetio na to da su okrivljeni preuzeli pozive za suđenje još u novembru, obrazložio i članovima Zakona o krivičnom postupku zašto može da nastavi ročište, ali je usledio zahtev odbrane za izuzeće predsednika veća, ali i predsednika Višeg suda, uz obrazloženje da je na prethodnom pripremnom ročištu prvi čovek Višeg suda odbio zahtev za izuzeće iz postupka postupajućeg sudije Savića.

Posle duže pauze, Apelacioni sud je dostavio obaveštenje da nije u mogućnosti da istog dana odluči o predlogu odbrane.

Inače, suđenje je počelo s veoma jakim obezbeđenjem pripadnika Žandarmerije u punoj opremi, s fantomkama na licu i dugim cevima u rukama, pripadnika Sudske straže i operativaca u civilu. Priveden je iz zatvora i oštećeni Cvijetić, koji tamo boravi zbog objedinjene kazne za dva dela na 18 godina robije izrečene lane u novembru, u pratnji nekoliko zatvorskih stražara.

Osim pomenutog Vladice Rakića, na optuženičku klupu su seli optuženi za otmicu u saizvrilaštvu i Goran Kovačević, Dalibor Bogdanović, Nenad Stević i Božidar Bosnić. Poslednja dvojica se terete i za ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti. Oni se brane sa slobode.  Optužnica je podignuta zbog sumnje da su imenovani 22. maja pretprošle godine oko 18.30 sati u Novom Sadu, na uglu ulica Kornelija Stankovića i Janka Čmelika, na parkingu, uz upotrebu sile i pretnjom ubistvom, odveli i zadržali oštećenog Cvijetića u nameri da ga prinude da „nešto učini“. Navodno, Goran Kovačević, Dalibor Bogdanović i Vladica Rakić, nakon dojave od V. K. da je ispred zgrade u kojoj stanuje okrivljeni Goran Kovačević viđena osoba koja je uočena u martu iste godine godine ispred preduzeća „Južna Bačka“ i za koju su okrivljeni Stević, Kovačević i Bogdanović sumnjali da liči na lice koje je učestvovalo u izvršenju ubistva Teodore Kaćanski i pokušaja ubistva Nika U., krenuli su kolima.

Kada je oštećeni primetio da ga neko prati i počeo da beži, krenuli za njim da ga uhvate tako što je Rakić krenuo za oštećenim preko parkinga. On je prišao oštećenom i uperio u njega službeni pištolj i, uz primenu sile i ozbiljne pretnje vatrenim oružjem, oborio ga na zemlju, nakon čega su iz kola izašli Bogdanović i Kovačević pa su Cvijetića napali uz primenu sile zadavanjem udaraca, šutanjem nogama po glavi i telu. Potom su ga odvukli i ubacili na pod vozila između prednjih i zadnjih sedišta, nakon čega su ušli u kola i odmah krenuli da se voze po gradu, te su krenuli u pravcu Sremske Kamenice, a u jednom trenutku, nakon izlaska iz tunela na Mišeluku, naišli su na patrolu policije koja je pokušala da ih zaustavi, nakon čega je pristigla policija, navodi se u optužnici.

Po nezvaničnim sazananjima, jedan od okrivljenih je pomenutog datuma nazvao drugog okrivljenog i kazao mu da obavesti policiju da su uočili lice za koje sumnjaju da je ubilo Teodoru K. što je ovaj, navodno, i učinio, pa je krenula u vreme tog događaja i patrola na teren, tim povodom.  

Glavni pretres će se nastaviti po ranije zakazanim terminima, a prvi je 26. februara.

M. V.

Autor:
Pošaljite komentar
Cvijetiću 18 godina zatvora zbog Tubića i Bokana

Cvijetiću 18 godina zatvora zbog Tubića i Bokana

07.11.2018. 13:12 13:28
Nastavljen proces Cvijetiću: DNK tragovi na čaurama terete okrivljenog

Nastavljen proces Cvijetiću: DNK tragovi na čaurama terete okrivljenog

29.09.2018. 12:41 12:45