Рецепт дана: Топли "французи"
Направљени по француској рецептури, ово су дефинитивно најсласнији и најсочнији топли сендвичи које сте пробали, а за њихову припрему вам не треба тостер; довољан је добро загрејан тигањ...
Састојци (за 4 сендвича):
- 8 кришки хлеба,
- 200 г танко сечене куване шунке,
- 200 г топивог сира (гауда, трапист, едамер),
- 4 јајета,
- 50 г путера
За бешамел:
- 60 г путера,
- 60 г брашна,
- 700 мл млека,
- со и бибер по укусу,
- мало ситно рибаног мускатног орашчића
Припрема:
1. Направити бешамел: у широј посуди отопити путер, додати брашно и кратко га пропржити. Потом додати загрејано млеко, стално мешајући и пазећи да се не направе грудвице. При самом крају додати со, бибер (пожељно бели) и мало мускатног орашчића, па те све добро измешати. Пустити да се сос охлади, а ако је превише густ, разредити га млеком до жељене густоће.
2. Ређати сендвиче: обе кришке хлеба премазати путером и одложити на тањир.
3. Намазани слој једне кришке окренути према доле, јер ће та страна хлеба бити доња спољна страна сендвича, потом ту кришку премазати бешамелом, додати шунку и сир, поклопити другом кришком хлена премазаном путером, тако да премазана страна буде окренута према горе.
4. Поновити поступак с осталим сендвичима.
5. Тостирати сендвиче: у добро загрејан тигањ ставити два припремљена сендвича, па их пећи по 4 минута са сваке стране.
6. Кад су сендвичи добили лепу златну боју, прелијте их с мало бешамела, смањити ватру, поклопити тигањ и пустити да се бешамел загреје једно 2 минута.
7. Овако припремљени сендвичи се могу кратко (око 5 - 10 мин) запећи и у рерни загрејаној на 200 степени.
8. Поновити и с преостала два сендвича.
9. У другом тигању испећи 4 јаја на око.
10. Ставити по једно печено јаје на сваки сендвич, свако јаје мало посолити, па послужити сендвиче уз омиљену лиснату салату или помфрит.