Recept dana: Topli "francuzi"
Napravljeni po francuskoj recepturi, ovo su definitivno najslasniji i najsočniji topli sendviči koje ste probali, a za njihovu pripremu vam ne treba toster; dovoljan je dobro zagrejan tiganj...
Sastojci (za 4 sendviča):
- 8 kriški hleba,
- 200 g tanko sečene kuvane šunke,
- 200 g topivog sira (gauda, trapist, edamer),
- 4 jajeta,
- 50 g putera
Za bešamel:
- 60 g putera,
- 60 g brašna,
- 700 ml mleka,
- so i biber po ukusu,
- malo sitno ribanog muskatnog oraščića
Priprema:
1. Napraviti bešamel: u široj posudi otopiti puter, dodati brašno i kratko ga propržiti. Potom dodati zagrejano mleko, stalno mešajući i pazeći da se ne naprave grudvice. Pri samom kraju dodati so, biber (poželjno beli) i malo muskatnog oraščića, pa te sve dobro izmešati. Pustiti da se sos ohladi, a ako je previše gust, razrediti ga mlekom do željene gustoće.
2. Ređati sendviče: obe kriške hleba premazati puterom i odložiti na tanjir.
3. Namazani sloj jedne kriške okrenuti prema dole, jer će ta strana hleba biti donja spoljna strana sendviča, potom tu krišku premazati bešamelom, dodati šunku i sir, poklopiti drugom kriškom hlena premazanom puterom, tako da premazana strana bude okrenuta prema gore.
4. Ponoviti postupak s ostalim sendvičima.
5. Tostirati sendviče: u dobro zagrejan tiganj staviti dva pripremljena sendviča, pa ih peći po 4 minuta sa svake strane.
6. Kad su sendviči dobili lepu zlatnu boju, prelijte ih s malo bešamela, smanjiti vatru, poklopiti tiganj i pustiti da se bešamel zagreje jedno 2 minuta.
7. Ovako pripremljeni sendviči se mogu kratko (oko 5 - 10 min) zapeći i u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
8. Ponoviti i s preostala dva sendviča.
9. U drugom tiganju ispeći 4 jaja na oko.
10. Staviti po jedno pečeno jaje na svaki sendvič, svako jaje malo posoliti, pa poslužiti sendviče uz omiljenu lisnatu salatu ili pomfrit.