Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Topli "francuzi"

20.01.2019. 15:22 15:27
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Napravljeni po francuskoj recepturi, ovo su definitivno najslasniji i najsočniji topli sendviči koje ste probali, a za njihovu pripremu vam ne treba toster; dovoljan je dobro zagrejan tiganj...

Sastojci (za 4 sendviča):

- 8 kriški hleba,

- 200 g tanko sečene kuvane šunke,

- 200 g topivog sira (gauda, trapist, edamer),

- 4 jajeta,

- 50 g putera

Za bešamel:

- 60 g putera,

- 60 g brašna,

- 700 ml mleka,

- so i biber po ukusu,

- malo sitno ribanog muskatnog oraščića

Priprema:

1. Napraviti bešamel: u široj posudi otopiti puter, dodati brašno i kratko ga propržiti. Potom dodati zagrejano mleko, stalno mešajući i pazeći da se ne naprave grudvice. Pri samom kraju dodati so, biber (poželjno beli) i malo muskatnog oraščića, pa te sve dobro izmešati. Pustiti da se sos ohladi, a ako je previše gust, razrediti ga mlekom do željene gustoće.

2. Ređati sendviče: obe kriške hleba premazati puterom i odložiti na tanjir.

3. Namazani sloj jedne kriške okrenuti prema dole, jer će ta strana hleba biti donja spoljna strana sendviča, potom tu krišku premazati bešamelom, dodati šunku i sir, poklopiti drugom kriškom hlena premazanom puterom, tako da premazana strana bude okrenuta prema gore.

4. Ponoviti postupak s ostalim sendvičima.

5. Tostirati sendviče: u dobro zagrejan tiganj staviti dva pripremljena sendviča, pa ih peći po 4 minuta sa svake strane.

6. Kad su sendviči dobili lepu zlatnu boju, prelijte ih s malo bešamela, smanjiti vatru, poklopiti tiganj i pustiti da se bešamel zagreje jedno 2 minuta.

7. Ovako pripremljeni sendviči se mogu kratko (oko 5 - 10 min) zapeći i u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

8. Ponoviti i s preostala dva sendviča.

9. U drugom tiganju ispeći 4 jaja na oko.

10. Staviti po jedno pečeno jaje na svaki sendvič, svako jaje malo posoliti, pa poslužiti sendviče uz omiljenu lisnatu salatu ili pomfrit.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Limun kuglof

Recept dana: Limun kuglof

17.01.2019. 12:11 12:15
Recept dana: Sočna pileća krilca

Recept dana: Sočna pileća krilca

15.01.2019. 12:38 12:41