ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: Посна трпеза и риба празне новчанике
У време божићног поста, који је почео средином прошле седмице, једна од најтраженијих намирница је риба.
Рибарнице су спремно дочекале купце, избор те намирнице је богат, примају и naruybinе за славе и нуде услужно пржење рибе.
Килограм шарана у пијачним рибарницама кошта око 500 динара, сома 800, док је за толстолобика потребно да издвојити око 300 динара. Траже се и манић и штука, који стају око 400 динара, и караши – око 200.
Занимљиво да се у акцијским каталозима мегамаркета још увек рекламира прасетина и други месни производи, а „посни мени“ ће се вероватно потрошачима понудити средином текуће недеље. За сада се у мегамаркетима углавном може пазарити пастрмка по 500 динара килограм, скуша по 270, смрзнути ослић по 400, док је за килограм бранцина потребно издвојити око 600 динара. Ипак, како смо сазнали од трговаца, купци се током поста често одлучују за јефтинију рибу, попут гирица, које се могу купити у рибарницама и породавницама које нуде смрзнуте намирнице, и то по 350 до 400 динара. Осим тога, у овом периоду се купује много више конзервиране рибе. Како кажу, купци је углавном набављају од продаваца на пијаци који доносе робу из Мађарске, Аустрије и Немачке јер је нуде по ценама приступачнијим од оних у продавницама.
Главице киселог купуса за посну сарму стају 150 динара, колико и рибанац, килограм пиринча, у зависности од произвођача, кошта од 165 до 300, за пасуљ потребно издвојити од 180 до 360 по килограму, док шампињони на пијацама стају од 150 до 250 динара.
Током поста неизоставно је сушено воће, које вичне домаћице користе у слаткишима и у славским ђаконијама. Грађани се најчешће одлучују да те намирнице пазаре на пијацама, где се неретко стоји у дугим редовима. Најскупљи су очишћени ораси, за које продавци траже 1.000 динара по килограму, те сушене кајсије и лешници, који стају око 600, док је за килограм сушених шљива или смокава потребно платити око 450 динара.
С. К-ч
фото: Дневник
Риба (кг) |
Цена (дин) |
Намирница (кг) |
Цена (дин) |
Намирница (кг) |
Цена (дин) |
|
Шаран |
450–700 |
Кисели купус |
150 |
Ораси |
1.000–1.100 |
|
Сом |
750–900 |
Пиринач |
160–300 |
Лешници |
650–700 |
|
Штука |
370–450 |
Пасуљ |
180–360 |
Шљиве |
260–450 |
|
Пастрмка |
400–600 |
Шампињони |
150–200 |
Кајсије (сушене) |
650–700 |
|
Гирице |
350–400 |
|