POTROŠAČKO ĆOŠE: Posna trpeza i riba prazne novčanike
U vreme božićnog posta, koji je počeo sredinom prošle sedmice, jedna od najtraženijih namirnica je riba.
Ribarnice su spremno dočekale kupce, izbor te namirnice je bogat, primaju i naruybine za slave i nude uslužno prženje ribe.
Kilogram šarana u pijačnim ribarnicama košta oko 500 dinara, soma 800, dok je za tolstolobika potrebno da izdvojiti oko 300 dinara. Traže se i manić i štuka, koji staju oko 400 dinara, i karaši – oko 200.
Zanimljivo da se u akcijskim katalozima megamarketa još uvek reklamira prasetina i drugi mesni proizvodi, a „posni meni“ će se verovatno potrošačima ponuditi sredinom tekuće nedelje. Za sada se u megamarketima uglavnom može pazariti pastrmka po 500 dinara kilogram, skuša po 270, smrznuti oslić po 400, dok je za kilogram brancina potrebno izdvojiti oko 600 dinara. Ipak, kako smo saznali od trgovaca, kupci se tokom posta često odlučuju za jeftiniju ribu, poput girica, koje se mogu kupiti u ribarnicama i porodavnicama koje nude smrznute namirnice, i to po 350 do 400 dinara. Osim toga, u ovom periodu se kupuje mnogo više konzervirane ribe. Kako kažu, kupci je uglavnom nabavljaju od prodavaca na pijaci koji donose robu iz Mađarske, Austrije i Nemačke jer je nude po cenama pristupačnijim od onih u prodavnicama.
Glavice kiselog kupusa za posnu sarmu staju 150 dinara, koliko i ribanac, kilogram pirinča, u zavisnosti od proizvođača, košta od 165 do 300, za pasulj potrebno izdvojiti od 180 do 360 po kilogramu, dok šampinjoni na pijacama staju od 150 do 250 dinara.
Tokom posta neizostavno je sušeno voće, koje vične domaćice koriste u slatkišima i u slavskim đakonijama. Građani se najčešće odlučuju da te namirnice pazare na pijacama, gde se neretko stoji u dugim redovima. Najskuplji su očišćeni orasi, za koje prodavci traže 1.000 dinara po kilogramu, te sušene kajsije i lešnici, koji staju oko 600, dok je za kilogram sušenih šljiva ili smokava potrebno platiti oko 450 dinara.
S. K-č
foto: Dnevnik
Riba (kg) |
Cena (din) |
Namirnica (kg) |
Cena (din) |
Namirnica (kg) |
Cena (din) |
|
Šaran |
450–700 |
Kiseli kupus |
150 |
Orasi |
1.000–1.100 |
|
Som |
750–900 |
Pirinač |
160–300 |
Lešnici |
650–700 |
|
Štuka |
370–450 |
Pasulj |
180–360 |
Šljive |
260–450 |
|
Pastrmka |
400–600 |
Šampinjoni |
150–200 |
Kajsije (sušene) |
650–700 |
|
Girice |
350–400 |
|