Више од 25 излагача на манифестацији „Хеј, салаши”
Манифестација „Хеј, салаши” коју организује Удружење „Живот као инспирација” под покровитељством Градске управе за привреду, отворена је јуче на првом спрату Спенса.
У свечаном програму учествовали су хор ОШ „Петефи Шандор”, малишани из Друштва „Инструментал” и хор „Споменак”, који чине старији суграђани.
Посетиоци су имали прилику да уживају у војвођанском амбијенту и погледају понуду 26 излагача: упознају се са салашарским туризмом, произвођачима вина, пива, ракије, меда, медењака, китнкеза, старинских колача... У међувремену, за малишане су биле припремљене посебне креативне радионице на тему салаша, гастрономије и јесени.
Помоћник за туризам и регионалну привредну сарадњу Сергеј Тамаш казао је то да је манифестацију „Хеј салаши” Покрајински секретаријат за привреду и туризам препознао као значајну за Војводину те је за њено одржавање издвојено 470.000 динара.
„Производи који су изложени враћају нас кроз време и указују на богатство које салашарски туризам нуди, као и на обичаје и обележја које Војводина поседује“, рекао је Тамаш.
„Осим тога, на тај начин се умрежавају пољопривредни произвођачи и промовише туристички потенцијал Војводине, чије богатсво је препознато и ван наших граница.“
Заменица начелника Градске управе за привреду Славка Дукић истакла је то да су манифестације попут те значајне за промоцију и развој руралног туризма. Она је нагласила да је важно да се негују војвођанска традиција, дух и обичаји јер је будућност у салашарком туризму.
Кооринаторка програма Љиљана Маширевић из Удружења „Живот као инспирација” казала је да је циљ манифестације промоција руралног туризма и потенцијала које Нови Сад, односно Војводина имају.
„Желимо породицама да дамо предлог како да квалитетно проведу слободно време боравком на салашима, али и да што више користе производе малих газдинстава те на тај начин да подрже породични бизнис“, појаснила је Љиљана Маширевић. Осим тога, казала је да је једна од идеја да се скрене пажња јавности на традиционалне вредности које Војводина има.
Велики број грађана свраћао је и да проба домаћи хлеб без адитива, прављен на традиционалан начин: у зиданој пећи на дрва. Шандор Кишкарољ из Бачке Тополе, који се осам година бави тим послом, казао је да је други пут на манифестацији и да је задовољан организацијом и посетом.
„Хлеб је посебан јер је густ и има тежину, прави се од домаћег брашна, не мрви се, а свежину и мекоћу задржава и након недељу дана“, јасан је био Кишкарољ.
„Наш хлеб је три пута већи од обичног који се може пазарити у пекарама и продавницама. Нико не жели да се бави прављењем традиционалног хлеба јер се пече на ватри 12 часова, одузима много времена и снаге, а и скупљи је. Упркос томе, ми годинама имамо сталне муштерије, па планирамо да окушамо срећу у Новом Саду, односно ускоро да отворимо радњу.“
С. Ковач, С. Подунавац и Ј. Перишић
Фото: С. Ковач