few clouds
11°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пшчел: Дебату о осиромашеном уранијуму засновати на чињеница

08.11.2018. 13:20 13:25
Пише:
Извор: Виши представник Одељења за јавну дипломатију НАТО-а Роберт Пшел FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

БЕОГРАД: Роберт Пшчел из Одељења за јавну дипломатију НАТО рекао је данас да је дебата о утицају осиромашеног уранијума на здравље људи у реду, али да је потребно засновати је на чињеницама.

Упитан за последице НАТО бомбардовања у Србији и последице по здравље грађана Србије, он је на НАТО недељи навео да осиромашени уранијум "користе неке земље у одређеним ситуацијама" и истакао да не постоји међународна забрана за његово коришћење.



“Од 1999. године ми узимамо та питања веома озбиљно. Основали смо посебан комитет НАТО, у којем су учествовале и земље региона, представници УН, ОЕБС-а и закључци тог тела су били да нема доказа штетности осиромашеног уранијума на здравље људи. У том тренутку није било доказа, а колико знамо не постоје нови докази”, каже Пшчел.



На панелу “Прилике и будући планови за сарадњу између Србије и НАТО”, одржаном на 6. Београдској недељи НАТО, рекао је да му се чини да се ради о претпоставкама које се промовишу, те поновио да научни доказиза тврдње о последицама на здравље људи не постоје, те додао да би, када би постојали, НАТО то озбиљно размотрио.



Директор Канцеларије Савета за националну безбедност и заштиту тајних података Горан Матић је упознао саговорнике да је у Скупштини Србије формирано тело које се бави овим питањем и које је ступило у контакт са телом у Италији које је такође испитивало колико је осиромашени уранијум утоцао на здравље италијанских војника који су учествовали .



Према његовим речима, у Србији постоје два крајње супротстављена гледишта по том питању.



“Имамо крајње негативан и крајње позитиван став, имамо стручњаке који кажу да је катастрофална слика и други који кажу да није. Тек после свеобухватнијих студија моћи ћемо о томе да знамо нешто више”, казао је Матић и додао да је то донекле и потенцирање проблема из деведесетих година, што може знатно уназадити односе са НАТО, какви год да буду резултати студије на крају.



В.д. помоћник министра спољних послова Србије Бранимир Филиповић је казао да је добро да се сагледају последице и да се онда да виђење, да је чињеница да постоје различита гледишта,али да је важно пустити Комисију да ради, а да се са друге стране настави сарадња са НАТО-ом и постигну заједнички циљеви.



“Нато бомбардовање се не може заборавити, сви имамо негативна искуства, то су трагични догађаји који не могу да се забораве, али у нашем заједничком интересу је да идемо корак даље разматрајући питања за будућност, не заборављајући прошлост”, казао је Филиповић. 



Скренуо је пажњу на добар потенцијал за сарадњу Србије и НАТО и навео пројекат Програм за мир и безбедност, у којем је до сада преко 20 пројеката реализовано. “Војна сарадња није блиска, али цивилна сарадња може бити ”, казао је Филиповић и додао да је један од пројеката сарадње са НАТО и поверилачки фонд за уништавање вишка муниције. 



Према његовим речима, то је у интересу Србије, јер елиминисана је опасност, оспособљавају се капацитети за те активности, а пројекат има и безбедносне и комерцијалне ефекте. Осврћући се на заједничке пројекте Псзцзел је издвојио Војну вежба “Србија 2018”, за коју је навео да је без преседана и да је Србија је била амбициозна да се што боље припреми за ту вежбу и докаже да може да учествује у Мисијама УН. 

“Доказала је да је спремна да обучава ирачке војнике, а разлог обуке у Ираку је тај што разматрамо различите начине да се боримо против тероризма и захвални смо на српском диоприносу”, казао је Псзцзел. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Скат: НАТО и Србија имају исте стратешке циљеве

Скат: НАТО и Србија имају исте стратешке циљеве

08.11.2018. 11:34 11:40
Дачић: КФОР да остане у несмањеном саставу на КиМ

Дачић: КФОР да остане у несмањеном саставу на КиМ

08.11.2018. 10:44 11:03