light rain
14°C
11.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Награде за најбоље ђаке и спортисте у Чоки

28.07.2018. 09:18 09:25
Пише:
Фото: Општински празник у знаку најбољих међу младима из Чоке, Падеја и Остојићева фото: М. Митровић

ЧОКА: Дан општине Чока прославља се низом манифестација. Слави се православни Сабор светог архангела Гаврила и католички Дан свете Ане, у знак сећања на 26. јул 1831. године када је у Чоки престало страдање становништва од оријенталне колере.

Помен жртвама служен је крај обновљеног спомен - обележја на католичком гробљу, на који су јуче положени венци.

Свечана седница Скупштине општине Чока, у присуству представника јавног живота ове средине, представника околних општина и других гостију, почела је извођењем химни Србије и Мађарске, у изведби певачке групе КУД „Др Тихомир Остојић“ из Остојићева и хорова „Ференц Ракоци Други“ и КУД „Мора Ференц“ из Чоке. Прочитано је и заветно писмо којим су се Чокани обавезали да ће обележавати дан када је престало велико страдања житеља од колере, који су сахрањени у заједичкој гробници без обзира на националност и вероисповест.

У програму су наступили рецитатори Теодора Голић и Јудин Цендер, као и млада солисткиња певачица Естер Чузди, ученица Средње музичке школе у Суботици, у претњи корепетирорке на клавиру Жофије Миклош.

Учинак локалне самоуправе између два празника, а на половини мандата, сумирали су председник СО Тибор Олај и председница општине Стана Ђембер.

- Ангажованим и преданим радом са пажњом доброг домаћина урадили смо пуно посла и реализовали важне задатке у циљу доброг функционисања локалне самоуправе – истакао је Тибор Олај. - У свему смо имали велику подршку републичких и покрајинских органа и других институција, као што су национални савети националних мањина, посебно мађарске и ромске националне заједнице. Донели смо веома важне одлуке које односе на комасацију у катастарској општини Чока, израду плана детаљне регулације за Банатску магистралу, средњорочни програм уређивања грађевинског земљишта до 2023. године који утврђује израду планских докумената и улагања и реконструкцију комуналне инфраструктуре, која је од значаја за општину Чока, као и друге пројекте. Доношењем ових важних докумената надам се да смо трасирали пут економског развоја и привредног јачања општине.

Председница општине Стана Ђембер подсетила је да се Мађари и Срби у Чоки међусобно уважавају и поштују, живе у миру и толеранцији.

-  Обележавамо дан престанка страдања од епидемије колере житеља католичке и православне вере, па смо ове године средствима општине обновили заједничко спомен- обележје. Неговање успомене на страдале је симболика, да треба и даље да живимо у заједништву, међусобном уважавању, да се зајендички боримо за опстанак наше мале општине. Као локална самоуправа трудимо се да правимо стазу за опстанак, да привучемо инвеститоре да ојачамо привреду и унапређујемо пољопривреду, што је предуслов за стварање бољих услова за живот свих грађана наше општине – нагласила је Стана Ђембер.

Посебна почаст за Дан општине Чока одаје се најбољим ђацима, носиоцима Вукове дипломе и најуспешнијим младим спортистима. Овог пута награђени су носиоци Вукове дипломе Милица Ковачев, Јован Ненадов, Наталија Недељков, Стефан Стеванов и Милан Стеванов из Основне школе „Серво Михаљ“ из Падеја, Леонтина Крак, Јован Радаковић, Ивана Тепавац, Симонета Урбан и Јелена Томашев из Основне школе „Др Тихомир Остојић“ из Остојићева, Никола Зековић, Стефан Лазић, Ивона Сечи и Милан Комлушан из Основне школе „Јован Поповић“ из Чоке.

Признање је припало Акошу Гонцлику, ђаку генерације Хемијско-прехрамбене средње школе из Чоке, као и најбољим младим спортистима Данијелу Виловском из Карате клуба „Чока“ и Милану Комлушану из Стонотениског клуба „Чока.

У холу Дома културе у Чоки уприличена је изложба производа чланова удружења воћара и виноградара „Калем“, као и уметничких радова учесника треће омладинске ликовне колоније Удружења ликовних уметника „Палета“.

М. Митровић

Пројекат „Чока транспарентно” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

Аутор:
Пошаљите коментар
МАЛА ОПШТИНА ЧОКА Корак по корак крчи пут свог опстанка

МАЛА ОПШТИНА ЧОКА Корак по корак крчи пут свог опстанка

26.07.2018. 08:55 09:08
Чоканска општина стамбено збрињава избеглице

Чоканска општина стамбено збрињава избеглице

19.07.2018. 11:28 11:32
Чока: Награђени најбољи полицајци

Чока: Награђени најбољи полицајци

22.06.2018. 11:41 11:51