clear sky
17°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Срби и Албанци нису непријатељски народи

10.07.2018. 15:57 17:10
Пише:
Фото: Танјуг (Д. Кујунџић)

БЕОГРАД: Међународна конференција "Срби и Албанци - којим путем даље", у организацији агенције Танјуг и албанске агенције АТА, завршена је данас после подне закључком да Срби и Албанци нису непријатељски народи.

Момчило Павловић са Института за савремену историју каже да су српски и албански народ осуђени на споразум и суживот.

"Ма колико се раздвајали они ће се срести у ЕУ пре или касније", уверен је Павловић, којиа сматра да не постоји никакво коначно решење, али да треба трагати за одрживом солуцијом и здравим компромисом, којим би сви били пођеднако задовољни и незадовољни.

Најбоље решење, према његовим речима, је оно које је целовито.

Бодо Вебер из берлинског Савета за политику децентрализације рекао је да је веома оптимистичан, јер се прешло из фазе дијалога ка коначној фази, мада је исто тако уверен да је касно за компромис те каже да се налазимо сада у међуфази у којој је легитимно политичко спиновање у циљу одлагања последње фазе, која ће свакако уследити.

Изразио је уверење да је за Србију на путу ка ЕУ мањи проблем Косово него што је успостављање владавине права.

Оценио је да чим политичари препусте живот нормалним људима више неће бити проблема.

Ардиан Хачкај са тиранског Института за сарадњу и развој нагласио је да постоји много примера добре сарадње српског и албанског народа, те да по страни треба ставити проблеме и говорити о сарадњи. 

"Ако се будемо сконцентрисали само на проблеме наћићемо се за пар година као старци који ће своју децу гледати како живе у иностранству. Треба да се боримо за младе", нагласио је.



Мустафа Нано, албански новинар, указао је да албански премијер Еди Рама није националиста и шовиниста, и да он нема никакве везе са национализом и фанатизмом, али да се приказује као националиста како би освајао гласове бирача.

Политичка класа, према његовим речима, треба да се одрекне таквог освајања политичких поена.

Лихт: Цело друштво треба да решава односе Срба и Албанаца

Друштвена заједница мора бити укључена у решавање односа између Срба и Албанаца јер, узајамне предрасуде и мањак знања једних од другима постоје већ дуже време, указала је председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт.

Лихт је на конференцији "Срби и Албанци - којим путем даље" у организацији Танјуга и албанске новинске агенције АТА рекла да академска заједница и медији имају кључну улогу у том процесу даље сарадње, али и напоменула да две земље нису једине које се налазе у тако тешкој ситуацији. 

"Такав је случај и са Пољском и Немачком. Међутим, код њих постоји стална дебата између историчара две земље. Мислим да је то веома важно. Хајде да препустимо разговор о историји експертима, да им помогнемо да седну заједно. А ми да се усресредимо на будућност кроз проактивност", поручила је Лихт. 

Она је нагласила да је значајна рамена експерата две земље. 

"Размена стручњака је нешто што је потребно. Да не заборавимо да је велики одлив младих људи у обе земље, и на Косову. На крају баладе остаће стари људи који ће ићи својим путем ка крају живота, они ће остати једини учесници дебате", верује Лихт. 

Председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша каже да има пуно тога заједничког у крви и Срба и Албанаца, а да још помало радимо у "рукавицама". 

Приметио је да од 157 општина и градова у централној Србији, Allbanci живе у 150, те пита шта је са позитивним примерима и додаје да су, на пример, Пећку патријаршију сачували Албанци, а да, осим тога има и много других заједничких ствари. 

Ми као Матица спремни смо да се извинимо и пружимо руку али очекујемо и опроштај и Србије, додао је.

"Хајде да границе оставимо за крај, јер у свакодневном животу има пуно питања која су позитивна и где се може сарађивати", поручио је Бериша. 

Посланик албанске мањине у српском парламенту Фатмир Хасани каже да они желе позитивно да допринесу разговорима, али да се као мањина одвајају као таоци лошег стања општег и односа Београда и Приштине.

На нама се прво огледа тај реваншизам, каже он, а као пример наводи то што су војни авиони веома ниско летели изнад Прешева после хапшења Ђурића.

"Замера се што се ради једнострано- за српску мањину на КиМ се све припрема, имају три министра... а ми немамо ништа и зато тражимо рецупроцитет. Запостављени смо од све три стране", закључио је. 

Сурлић: Без решеног питања КиМ нема релаксације односа

Упознавање народа, пружање међусобне помоћи, као и сарадња на путу ка Европској унији може помоћи бољем односу између Србије и Албаније, сматра Ардиан Хачкај из Института за сарадњу и развој из Тиране, док је Стефан Сурлић са Факултета политичких наука у Београду оценио да без решавања питања КиМ не може доћи до релаксације односа између две земље.

Хачкај је на конференцији “Срби и Албанци - којим путем даље" коју су организовале Новинска агенција Танјуг и албанска агенција АТА рекао да би земље Западног Балкана могле да помогну ЕУ да се избори са својим проблемима, а говорећи о областима у којима би две земље могле да сарађују, Хачкај је истакао да треба ићи корак по корак, од полтиичара до грађана.

"Са политике да се пређе на грађане, са великих компанија сарадња треба да се прелије на мала и средња предузећа. Треба више да укључимо младе и да им олакшамо кооперацију јер они нису оптерећени теретом прошлости", рекао је он.

Према његовим речима, Србија и Албанија треба заједно да лобирају на пример када је реч о Белринском процесу или да се заједно изборе за већи буџет за Западни Балкан код Европске уније. Буџет сада јесте мало већи, али је, како каже, мањи у односу на оно што су добијале Румунија и Бугарска.

Сурлић је приметио да је академска сарадња јесте нужна између Срба и Албанаца али је, примећује, условљена тренутним политичким односима и ексцесима на терену.

Сматра да је потребна институционализвана организованост, јер индивидуална сарадња не доводи до жељеног ефекта, односно долази до појединаца, али не и до већинског мишљења.

"Без ресавања питања КиМ не може доћи до релаксације односа између Срба и Албанаца и то је чињенца", рекао је Сурлић и указује да инфраструктурни пројекти доводе до бољег живота грађана, да су они неретко представљени другачије.

Као пример навео је аутопут Београд-Тирана, преко Ниша и Драча који у Албанији виде као "подвалу" Београда да се повежу Ниш и Приштина, а други то виде као допринос "великој Албанији".

"Треба подржати политичке елите које у у оквиру Берлинског процеса оснажују инфраструктурне пројекте, јер такви пројекти доприносе сарадњи и помирењу, и не наглашавати оне који осуђују такву врсту пројеката", рекао је Сурлић.


Дачић: Упоредимо права Срба на КиМ и Албанаца на југу Србије

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас поводом најаве албанских партија са југа Србије који ће захтевати поштовање реципроцитета у односу на оно што добије север покрајине, односно Срби који тамо живе у Бриселском дијалогу, да свака толеранција има границу.

Он је у иреночном тону рекао како би баш волео да пореди права Срба на Косову и Албанаца на југу Србије. и додао:

"Саветујем им да се не играју, свако стрпљење и свака толерацнија има границу. Реаговаћемо политицки и ако треба и на други начин. Ако мисле да ће провоцитати безбедност и стабилност и да смо ми лака мета, милслим да се варају. Оставите се тога, окрените се политици и дијалогу", поручио је Дачић.

Како каже, Приштина неће да испуни оно што је потписала у Бриселу, а то је формирање ЗСО, а сада се говори да они траже нека права која немају. 

Подсетио је да су овакви идеје, односно захтеви за издвајање из централне Србије и припајање Косову, постојали и пре политичке кризе, а да на сајту приштинске владе већ деценију стоји да када примају делегације Албанаца са југа Србије, наводе да је реч о делегацији источног Косова, што је како каже, политичка тактика. 

“Према томе, ја саветујем (Хашима) Тачија и остале из Приштине да се окрену да раде оно што су се договорили у Бриселу. Ако хоће, ако неће не морају, а ове фатаморгане које желе да праве у Прешеву и на другим странама нека оставе за нека друга времена”, поручио је Дачић. 

Дачић каже да је Србија спремна за компромис са Косовом, али да Приштина, верујући да је то завршена ствар, нема импулс за то.

Дачић је, говорећи на конференцији о српско-албанским односима у организацији агенција Танјуг и АТА, подсетио да је он са Хашимом Тачијем започео дијалог у Бриселу. 

Када су се срели код Кетрин Ештон, то јавност није знала док нису објавили слику, то је била историјска вест, а данас, каже Дачић, није. 

"Приштина мисли да је то све већ решено и немају импулс за компромис. Ми верујемо да можемо да идемо у правцу компромиса, али без једностраних аката", истиче Дачић.

Коментаришући то што га косовски министар спољних послова Беџет Пацоли оптужује да му "квари посао" повлачењем признавања Косова, он каже да та чињеница само потврђује да процес није доведен до краја.

"Кад слушате разговор код Могерини мислите да сте на добром путу, али читам сад вести о хапшењу Срба на Косову - значи један корак напред, два назад. Није лако. Није јасна ситуација па да се фаворизује неко решење", сматра Дачић.

Како каже, кад је реч о Косову, углавном постоје два става - да је Косово независно и да је део Србије - а, истиче он, живот је негде између. 

"Проблем је и политичка нестабилност на Косову, док код нас то њје случај. На Косову сви траже алиби да се нешто не спроведе", констатовао је он.

Нама није интерес да блокирамо албански народ, истиче Дачић, али немојмо да потцењујемо питање територије.

"Територије и жене су увек биле разлог великих сукоба. Морамо да уважавамо легитимне интересе и једних и других", каже он додајући да је цела борба на Косову била за територију и стварање државе, а не за демократске вредности.

Дачић додаје да нема отворених притисака на Србију да призна Косово, али да не можемо да уђемо у ЕУ ако нека земља не да своју сагласност.

"Ако Приштина не буде спремна за компромис, визна либерализација је можда нешто највише што Косово може да добије од ЕУ", закључио је он.


Павловић: ЕУ да да добар оквир па тек онда стандарди

Момчило Павловић са београдског Института за савремену историју рекао је данас да ресење за Косово није једноставно и не може се наћи преко ноћи јер су проблеми вишевековни.

"Историјска искуства се могу искористити али историјом се не може променити садашњост. Односи Београда и Тиране могу релаксирати односе на Косову", рекао је он на панелу "Како променити негативну перцепцију" у оквиру кобференције о српско-албанским односима у организацији Танјуга и агенције АТА.

Како је навео, и да Срби данас признају реалност и независност Косова, проблем Албанаца и Срба на Балкану опет не би био решен и ништа се не би значајније променило. 

Решење је, по њему, у целовитисти решавања и албанског и српског питања.

"Постоји албанско питање на целом Балкану, у Србији на Косову, али и у Македонији и Црној Гори али постоји и српско питање на простору бивсе Југославије, највише изразено у БИХ", истиче он.

Павловић каже да би признањем Косова Албанци имали две практично етнички чисте државе на малом простору.

"Шта је ту будућност-па сукоби кад тад", сматра он.

Ипак, истиче да без помоћи међународне заједнице, пре свега ЕУ, две стране не могу наћи решење.

Он истиче да је Америка та која је променила реалност на Косову.

"Срби и Албанци се разумеју, деле исту срећу и патњу, али су сиромашни и зеле ширу интеграцију а то је ЕУ.", каже он.

Па нека ЕУ направи добар оквир за приступање, не пидржавајући никог посебно,а оквир да истовремено, не подржавајући никог посебно, а стандарди нека се диктирају одгоре, закључио је Павловић.

Нано: Срби и Албанци да не разговарају искључиво о Косову

Новинар Мустафа Нано верује да би разговор Срба и Албанаца требало преусмерити са Косова и на друге теме, јер је то кључ сарадње два веома слична народа у будућности. 

"Фокусирањем само на Косово остаћемо оковани куглом која нас држи у месту. Оно што ме може учинити оптимистичнијим је да усмеримо дискусију у другом смеру. Знамо да проблем око КиМ постоји И да мора да буде решен али, ако се превисе фокусирамо на њега бићемо таоци дискусије И ништа нећемо постиће", поручио је Нано на конференцији "Срби и Албанци - којим путем даље", у организацији Танјуга и албанске новинске агенције АТА. 

Он је рекао да није сагласан са некима од панелиста да постоји доста разлика између два народа И истакао да се у Београду осећа као код своје куће. 

"Дакле, добро се осећам уколико заборавимо питање Косова. Господин Бодо Вебер и ја имамо једну ствар коју делимо - да обојица волимо Србију и то није шала. Сматрам да је начин на који Срби размишљају врло сличан мени, и ништа није толико различито у српском и албанском погледу на свет. На то би требало да се фокусирамо", поручио је Нано. 

Додао је и да емисија коју води носи назив "Провокација", што је српска реч, а да је тиме хтео да пошаље поруку да нико од Срба није странац у Албанији и да постоји пријатељски однос. 

"Многи су постављали питања како сам могао да изаберем ту реч. Али, генерално гледано она није изазвала ништа велико, прихваћена је", објаснио је новинар. 

Нано је напоменуо да добра искуства има и са српским новинарима, као што је Зоран Пановић из листа "Данас", са којим, каже, већ неколико месеци размењује чланке, ставове албанског и српског народа, иако су му неке колеге рекле да је то немогуће. 

"Оно што нас раздваја је косовско питање - ништа друго, наша комуникација се одлично одвија И решили смо да се усресредимо на, не само косовско питање, већ и критику лоших ствари у обе државе", додао је Нано. 

Он је критиковао ставове људи који сматрају да сарадња између новинара две земље није добра, па поручио да морамо да отворимо наше умове и будемо широкогруди. 

Такође, указао је да сматра да би председник Србије Вучић и албански премијер Рама требало да охрабрују националне мањине у Србији и Албанији да се осећају као део државе у којој живе, И поред тога што ће задржати свој идентитет.

"Требало би Рама да им каже: Ви сте део Србије, интегришите се јер сте део српског света", поручио је Нано. 

Вебер: Касно за компромис

Бодо Вебер, из берлинског Савета за политику демократизације, оценио је данас, на међународној конференцији "Срби и Албанци – којим путем даље?", у организацији агенције Танјуг и албанске агенције АТА, да је нажалост прошло време за решавање нормализације Београда и Приштине путем компромиса.

Вебер је, учествујући на панелу „Како да променимо негативну перцепцију“, рекао да нормализација односа Беогарда и Приштине, Албанаца и Срба неће ићи путем суочавања српског друштва са прошлошћу, већ са реалношћу.

"Косово је отишло од Србије и у дијалогу неће бити решавања путем компромиса", уверен је он, додајући да је Србија у ранијим преговорима пропустила шансу да се дође до компромисног решења, које је било могуће 2011. или 2013.

Критиковао је што је српска политика три деценије инструментовализовала питање Косова, те додао да је обмањивање јавности да Србија може да врати процес на пут ка компромису.

"Србија признавањем реалности не може добити Косово, али може добити то да не буде и даље недовршена држава", сматра Вебер.

Такође указује да прича о историјском помирењу два народа представља злоупотребу са циљем поделе Косова.

Решавање односа Срба и Албанаца, према његовим речима, не може ићи путем Тирана-Београд, већ највећим делом преко решавања односа Београда и Приштине.

Истовремено је оценио да је неопходан преокрет око Заједнице српских општина, критикујући да се води дискусија око тога ко влада територијом, а не како се влада.

"Без тог преокрета у размишљањима мора се рећи да су дијалогом Албанци са Косова добили најмање, Србија највише, али зато Срби на Косову готово ништа", сматра Вебер.

Такође сматра да се питање аутономије погрешно поставља, јер је аутономија РС показала да није ништа донела Србима у БиХ, пошто имамо ситуацију да млади у Фочи не могу да пређу границу ка Србији, али не што им је забрањено, већ из економско-социјалних разлога.

У свом орбаћању он се осврнуо и на изјаву селектора српске фудбалске репрезентације Младена Крстајића, додајући да подржава критику немачког судије на мечу са Швајцарском, али да део изјаве у којој тражи да судија мора да заврши пред Хашким трибуналом, показује како српско друштво гледа на ближу прошлост.

Даље он је критиковао и албанског премијера Едија Раму рекавши да има тенденцију да глуми оца албанског народа.

"Могао би научити од недавне историје Србије, да је лош концепт глумити оца нације, јер отац неће страдати на крају већ деца. Треба поштовати границе, и у тим оквирима помагати. Изјава о оцу свих Албанаца је штетна по албански народ", нагласио је Вебер.

Такође је оценио жалосним одлуку ЕУ о одлагању приступних преговора са Македонијом и Албанијом.

На крају је поручио да се ЕУ неће распсасти, већ ће се мењати, а и да је процес проширења незаустављив.

Јанковић: Сарадња Срба и Албанаца кључ безбедности на Балкана

Срби и Албанци су два народа која су живела под истим небом, често страхујући од противника који су их свађали, али данас је њихова сарадња и мир кључ безбедности на Балкану, поручила је данас повереница за равноправност Бранкица Јанковић на конференцији "Срби и Албанци - којим путем даље". 

Она је у томе сагласна са говорницима те конференције, у организацији Танјуга и албанске новинске агенције АТА, који су сарадњу две земље истакли као приоритет. 

Односи Срба и Албанаца су дубоко укорењени неправдом и подељени око косовског питања, указује она. 

"Не познајемо се довољно, страхујемо једни од других, гушимо се тражећи разлике а не сличности. Данас имамо људе који хоће решење", поручила је Јанковић. 

Повереница је указала на велики значај конференције за даљи однос два народа, и додала да је посебно важно што је данас поменут један од највећих проблема - слобода кретања, који би требало омогућити једнако без дискриминације за оба народа. 

"Да једни другима не стављамо препреке, кад нам их већ ЕУ поставља", закључила је Јанковић. 

Амбасадор Италије у Београду Карло Ло Кашо сагласан је да је кључна улога Албаније и Србије за стабилност у региону. 

Он је напоменуо да Италија, баш због тога, има одличне односе са обе земље, и подсетио да је у том cillju договорено да се организују састанци министара спољних послова три земље, а да је последњи био у фебруару ове године.

"Морамо да се упознајемо боље, али и да сви будемо заједно. Требало би сви да будемо заједно, али нема сумње да је европска перспектива покретач процеса, а боља сарадња кључ политике чији је циљ просперитет", поручио је Ло Кашо. 

Панелисте и присутне је поздравио и један представник албанске националне мањине у Србији који је истакао да се конференција дешава у правом тренутку, јер је и дијалог у току. 

Он је рекао да Национални савет Албанаца има доста проблема које је могуће решити само уз вољу и поштовање обе државе. 

"Ова конференција је добра иницијатива и требало би конкретније да се разговара. Ми Албанци желимо да имамо наша права јер нам то омогућују закони, домаћи и међународни и устав", поручио је.

Аутор:
Пошаљите коментар
Косовски специјалци хапсили у српским селима

Косовски специјалци хапсили у српским селима

10.07.2018. 10:56 10:57
Поповић: Због насиља над Србима прекинути преговоре са Приштином

Поповић: Због насиља над Србима прекинути преговоре са Приштином

10.07.2018. 15:54 15:56