Рецепт дана: Гурманска пљескавица
За већину је „пљеска“, па још ова гурмнска с луком и димљеном сланином, убедљиво најлепше јело од млевеног меса.
Састојци:
- 300 г млевене свињетине,
- 300 г млевене јунетине,
- главица црног лука,
- чен белог лука,
- кашичица љуте туцане паприке,
- 30-50 г димљене сланине,
- бибер и со по укусу,
- 0,5-1дл киселе воде,
- 2 кашике сунцокретовог уља
Припрема:
1. У једну велику чинију додати месо, ситно сецкани црни и бели лук, со, бибер, туцану паприку, уље, ситно сецкану димљену сланину и на крају пола или деци киселе воде.
2. Све добро измешати рукама и оставити да одстоји у фрижидеру; најбоље би било преко ноћи, мада су и 2-3 сата сасвим довољна.
3. Након што су одстојале, помоћу фолије (обавезно нека је науљена да се не би месо залепило, а и да би се лепше испекло) обликовати пљескавица (величину и дебљину одредити сами).
4. Пљескавица се пече с једне стране док не добије лепу боју, затим се преокрене и пече се нешто краће с друге стране.
5. Након тога се не окреће.
6. Печену пљескавицу сервирати уз црни лук, кајмак/павлаку и лепињу.