Recept dana: Gurmanska pljeskavica
Za većinu je „pljeska“, pa još ova gurmnska s lukom i dimljenom slaninom, ubedljivo najlepše jelo od mlevenog mesa.
Sastojci:
- 300 g mlevene svinjetine,
- 300 g mlevene junetine,
- glavica crnog luka,
- čen belog luka,
- kašičica ljute tucane paprike,
- 30-50 g dimljene slanine,
- biber i so po ukusu,
- 0,5-1dl kisele vode,
- 2 kašike suncokretovog ulja
Priprema:
1. U jednu veliku činiju dodati meso, sitno seckani crni i beli luk, so, biber, tucanu papriku, ulje, sitno seckanu dimljenu slaninu i na kraju pola ili deci kisele vode.
2. Sve dobro izmešati rukama i ostaviti da odstoji u frižideru; najbolje bi bilo preko noći, mada su i 2-3 sata sasvim dovoljna.
3. Nakon što su odstojale, pomoću folije (obavezno neka je nauljena da se ne bi meso zalepilo, a i da bi se lepše ispeklo) oblikovati pljeskavica (veličinu i debljinu odrediti sami).
4. Pljeskavica se peče s jedne strane dok ne dobije lepu boju, zatim se preokrene i peče se nešto kraće s druge strane.
5. Nakon toga se ne okreće.
6. Pečenu pljeskavicu servirati uz crni luk, kajmak/pavlaku i lepinju.