broken clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Завршетак обнове Хиландара до краја 2021.

16.06.2018. 10:22 10:28
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

„Обнова манастира Хиландар представља један од приоритета Министарства културе и информисања у области заштите културног наслеђа, имајући пре свега у виду значај који Хиландар има за нашу историју, за нашу цркву, за нашу културу, одосно за читав српски народ“, поручио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић након седнице Комисије за Хиландар одржане у самом манастиру на Светој Гори.

Поред министра, у раду Комисије учествовали су и архитекта Мирко Ковачевић,  директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, заменик управника Народне библиотеке Србије Владимир Тријић, професор Владета Јанковић и Светислав Николић,, конзерватор Републичког завода за заштиту споменика културе Владимир Булајић, професор и Миливоје Ранђић, директор Задужбине Хиландар.

Комисија је оценила да се обнова одвија предвиђеним темпом уз констатацију да је до сада – укључујући управо завршене радове на Белом конаку, објекту између улазне капије и Пирга Светог Саве – реконструисано око 70 одсто хиландарског комплекса изгорелог у великом пожару 4. марта 2004. године. С обзиром на то да се приводе крају детаљни пројекти обнове Игуменарије и Дохије, процене су да би у наредне три године сав пострадали део манастира могао у потпуности бити грађевински обновљен.

Такође, по окончању административне процедуре, отпочеће и предвиђени радови на трепезарији манастира. Рестауратори Републичког завода ће потом најмање три године морати да посвете само тамошњим фрескама, које потичу из 1630. и у великој мери су дело монаха Георгија Митрофановића, чувеног живописца тога времена. Истовремено, сликарима, дуборесци и позлатари Покрајинског завода за заштиту споменика културе настављају са рестаурацијом свеколиког блага у Милутиновој цркви, и у овогодишњој кампањи посвећени су трону чудотворне иконе Богородице Тројеручице, коју је по легенди Свети Сава донео из Јерусалима.

На седници Комисије за Хиландар констатовано је да садашњи објекат ризнице онемогућава адекватно чување вредних црквено-уметничких предмета и у сарадњи са манастирском управом биће разматрени предлози за простор за њено измештање

– Министарство културе и информисања је у 2018. издвојило 80 милиона динара за обнову Хиландара. Према садашњој динамици радова, са реалним оптимизмом можемо да кажемо да ће комплетна обнова објеката пострадалих у великом пожару бити према плану готова до краја 2021. године – потврдио је министар Вукосављевић, уз напомену да и када се сви ти радови заврше, то не би смео да представља и крај бриге државе Србије за Хиландар, напротив.


Нужан финансијски план

– С обзиром на то да би радови на обнови хиландарског комплекса требало да буду окончани 2021. године, закључено је да би до следеће седнице Комисије, која би била одржана у октобру, требало припремити и прецизан програм радова у периоду 2019-21.  Истовремено, тај програм би морао да прати и јасан финансијски план, односно план потребних средстава уз дефинисање динамике њиховог прилива, како би се предвиђени радови заиста и реализовали у предвиђеном року – изјавио је за „Дневник” Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе и члан Комисије за Хиландар. 


На том фону је, рецимо, након увида у стање целукупног манастирског комплекса, Комисија прихватила сугестије стручњака о потреби конзерваторских и рестаураторских радова и на објектима који нису били непосредно пострадали у пожару. Нарочито је у том светлу апострофиран фрескоживопис у цркви посвећеној Светом Василију. Овај храм, који је подигао Стефан Дечански на самој обали Егејског мора, красе фреске из 14. века, сцене Богородице с Христом и Христа, на којима се препознаје рукопис сличан оном у Дечанима, те живопис из 1810, који је радио Макарије Галатијан. Нажалост, и оригинални и нови фрескоживопис практично је појела водена прашина засићена солима, и да би се зауставило његово убрзано пропадање, донета је одлука да се, у сарадњи са грчком службом заштите, у најкраћем року припреми пројектна документација, како би сликарско-конзерваторски радови почели што је могуће пре.

М. Стајић

Аутор:
Пошаљите коментар