overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Епархија: Албанци напали локалног свештеника у Жачу

31.05.2018. 15:37 15:45
Пише:
Извор: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Група Албанаца, код села Жач, недалеко од Клине, на Косову и Метохији, пресрела је локалног свештеника, оца Стевана Марковића, који се с породицом враћао са службе у Пећкој патријаршији, саопштила је Епархија рашко-призренска.

Свештенику су Албанци прво препречили пут, а потом се окупила већа група, која је рукама почела да удара о кола и сломила предње стакло на возилу, наводи се у саопштењу и додаје да су том приликом петогодишњи  близанци и свештеникова супруга претрпели велики страх.

Један од локалних Албанаца, иначе, припадник породице Кељменди, који је и раније нападао српске повратнике у Жачу, почео да прети да ће донети оружје, појашњава се у саопштењу.

Истиче се да је отац Стеван после тога у Осојану разговарао са британским амбасадором Руријем О Конелом, коме је детаљно испричао шта се догодило, као и шта је било раније у Петричу, када су Албанци каменовали Србе, који су ишли у цркву на обележавање Св. Тројице.

Отац Стеван је, наиме, био заједно са верницима на литији у Петричу.


Отац Стеван о нападу на њега и породицу у Жачу

Свештеник Епархије рашко-призренске отац Стеван Марковић описао је инцидент у селу Жач:   

Враћали смо се из Пећке Патријаршије ка Осојанима, било је седам сати ујутро. У месту Жач посред пута је био комби с отвореним вратима, а додатно поред је стајао човек који је просипао воду, тако је да је пут био потпуно блокиран. Стао сам и замолио да затворе макар врата од комбија како бисмо прошли. У том тренутку нисам ни помислио да је то блокада за мене, за моју породицу, рекао је отац Стеван за Блиц.

Албанци, чланови породице Кељменди нису померили комби, свештеник Српске цркве покушао је около да прође. Није било места.

Отворио сам прозор и они су кренули ка нама. Видели су да сам у мантији и помислио сам да желе да се извине због блокаде. Хтео сам и ја да изађем да кажем, да је све у реду. И таман када сам мало отворио врата, један од њих шутнуо је свом силином врата. Насрнули су. Почели да шутирају кола и поломили стакла. Деца су почела да плачу, прича отац Стеван.

Свештеник је на Косову и Метохији служио у неколико цркви и понешто зна од албанског. Један од Албанаца је потрчао у двориште одмах поред пута. 

Како су се сви чланови породице Кељменди окупили око кола и тако ослободили део пута, свештеник је дајући гас успео да прође поред барикаде. Случај је одмах пријављен косовској полицији.

Иначе, отац Стеван био је и у селу Петрич у понедељак када су Албанци каменовали Србе, једног ухапсили, а троје повредили. Група Срба повратника али и интерно расељених лица, у свом селу је желела да обележи празник Свете Тројице. Албанци су возилима блокирали прилаз цркви и окупили се у већем броју како би напали Србе. Отац Стеван је требало да служи.

Напали су нас, али ја нисам желео да прекинем молитву, испричао је отац Стеван.

 


Свештеник је после тога имао у Осојану састанак с британским амбасадором Руријем о Конелом коме је детаљно испричао шта се догодило као и шта је било у Петричу, јер је он и тада био заједно са верницима у литији.

Поред настављања кршења одлуке Уставног суда Косова о дечанској земљи, коју садашњи као и бивши председник општине Дечани упорно негира и спречава регистрацију у катастру, као и покушаја претварања локалног пута који пролази поред манастира у магистрални пут према Црној Гори, ови најновији инциденти показују да се безбедносна ситуација за Србе на Косову и Метохији интензивно погоршава.

Косовске институције, што својом пасивношћу, а у случају Дечана и директним учешћем, непосредно доприносе ескалацији ситуације.

Изјаве дечанског градоначелника и министра инфраструктуре против СПЦ су претеће и неодговорне и погоршавају ионако већ годинама лошу безбедносну ситуацију у овој општини, стоји у саопштењу.

Аутор:
Пошаљите коментар
Нападнута и амбуланта у селу Новаке на КиМ

Нападнута и амбуланта у селу Новаке на КиМ

31.05.2018. 12:05 12:49
У Старом Грацком нападнута деца српске националности

У Старом Грацком нападнута деца српске националности

30.05.2018. 23:37 00:09