Рецепт дана: Динстани млади грашак
Ово укусно вариво савршено је као прилог уз апсолутно све; од похованог или печеног меса, преко помфрита, па до омлета.
Састојци:
- 500 г младог грашка,
- 1 мања главица лука,
- кашика вегете,
- першунов лист,
- целеров лист,
- со и бибер по укусу,
- воде за подливање,
- мало брашна по потреби
Припрема:
1. Лук исећи на коцкице, а грашак очистити.
2. На мало уља пропржити лук док не постане стакласт и не почне да добија боју.
2. Додати грашак, промешати и подлити с мало воде, тек толико да прекрије грашак.
3. Посолити, побиберити, додати и вегету, па пустити да проври, а затим смањити ватру на најмање и пустити да се динста.
4. Повремено мешати и подливати водом ако је потребно.
5. Динстати на лаганој ватри док грашак не омекша. Неких 20 минута ако је грашак млад, а ако је старији требаће мало вбише времена.
6. Кад је грашак омекшао, додати першунов и целеров лист, пустити да се још мало динста; неких 3 минута чисто да се прожму укуси.
7. На крају посипати кашиком брашна и брзо промешати да се не би створиле грудвице, а да згусне евентуални остатак течности.