Recept dana: Dinstani mladi grašak
Ovo ukusno varivo savršeno je kao prilog uz apsolutno sve; od pohovanog ili pečenog mesa, preko pomfrita, pa do omleta.
Sastojci:
- 500 g mladog graška,
- 1 manja glavica luka,
- kašika vegete,
- peršunov list,
- celerov list,
- so i biber po ukusu,
- vode za podlivanje,
- malo brašna po potrebi
Priprema:
1. Luk iseći na kockice, a grašak očistiti.
2. Na malo ulja propržiti luk dok ne postane staklast i ne počne da dobija boju.
2. Dodati grašak, promešati i podliti s malo vode, tek toliko da prekrije grašak.
3. Posoliti, pobiberiti, dodati i vegetu, pa pustiti da provri, a zatim smanjiti vatru na najmanje i pustiti da se dinsta.
4. Povremeno mešati i podlivati vodom ako je potrebno.
5. Dinstati na laganoj vatri dok grašak ne omekša. Nekih 20 minuta ako je grašak mlad, a ako je stariji trebaće malo vbiše vremena.
6. Kad je grašak omekšao, dodati peršunov i celerov list, pustiti da se još malo dinsta; nekih 3 minuta čisto da se prožmu ukusi.
7. Na kraju posipati kašikom brašna i brzo promešati da se ne bi stvorile grudvice, a da zgusne eventualni ostatak tečnosti.