Рецепт дана: Грчка пита
У питању је једна јако укусна пита и јело за такозвани „висок“ датум, односно за дане када нам у фрижидеру баш и не остане богзнашта.
Састојци:
- 8 кора за питу,
- 250 г спанаћа,
- 2 јајета,
- 2 кашике уља,
- 60 г отопљеног путера,
- 100 г рикоте (може и неки други сир, по избору),
- мускатни орашчић,
- чен белог лука,
- со и бибер по укусу,
- жуманце за премазивање
Припрема:
1. Очистити спанаћ и добро га опрати.
2. Бланширати га у кипућој води пет минута, па оцедити и ситно исецкати.
3. Јаја умутити, сир издробити па га помешати са спанаћем.
4. Посолити, побиберити, додати рендани мускатни орашчић, изгњечен бели лук и умућена јаја, па смесу добро измешати.
5. Загрејати рерну на 180 степени, а тепсију за печење премазати уљем и обложити папиром за печење, па на чистој радној површини раширите коре.
6. Прву лагано попрскати отопљеним путером и ставити у тепсију. Потом је покрити другом, поново премазати масноћом и ставити мало фила. Прекрити га новом кором, затим опет премазати путером и тако редом док се не потроше фил и коре.
7. Последњу кору премазати умућеним жуманцетом и пећи око 25 минута, док пита не добије лепу златносмеђу боју.