Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Конзервирана туњевина садржи велике количине цинка опасне по здравље

16.04.2018. 11:09 11:31
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

Конзерве туњевине садрже сто пута више цинка од дозвољене границе, наводи се у студији спроведеној на Универзитету у Бингамтону у Њујорку, чији су резултати објављени у часопису "Фоод анд Фунцтион"

"Ове количине цинка могу да оштетите људска црева.

"Повећање пропустљивости црева никако није добро јер то значи да једињења, која не би требало да уђу у крвоток, могу ту да доспеју. Ово стање зове се "синдром пропусног црева" и може да изазове мултиплу склерозу. У суштини долази до оштећења имунитета због материје које организам апсорбирује кроз пропусна црева", објашњава водећи научник студије Гречен Малер.

Повишен ниво цинка у организму манифестује се кроз повраћање, мучнину, губитак свести и високу температуру.

Научници су анализирали садржај конзерви кукуруза, туњевине и пилетине.

Испоставило се да највише цинка садрже конзерве туњевине.

Највећа концентрација овог елемента налази се у средини конзерве, и то сто пута више од дозвољене границе. Након туњевине, следи пилетина.

Велике количине цинка у организму могу да проузрокују пад гвожђа и глукозе.

Научници упозоравају да дугорочна изложеност превисоком нивоу цинка може да има озбиљне последице на здравље.

(б92.нет)

Пише:
Пошаљите коментар