Конзервирана туњевина садржи велике количине цинка опасне по здравље
Конзерве туњевине садрже сто пута више цинка од дозвољене границе, наводи се у студији спроведеној на Универзитету у Бингамтону у Њујорку, чији су резултати објављени у часопису "Фоод анд Фунцтион"
"Ове количине цинка могу да оштетите људска црева.
"Повећање пропустљивости црева никако није добро јер то значи да једињења, која не би требало да уђу у крвоток, могу ту да доспеју. Ово стање зове се "синдром пропусног црева" и може да изазове мултиплу склерозу. У суштини долази до оштећења имунитета због материје које организам апсорбирује кроз пропусна црева", објашњава водећи научник студије Гречен Малер.
Повишен ниво цинка у организму манифестује се кроз повраћање, мучнину, губитак свести и високу температуру.
Научници су анализирали садржај конзерви кукуруза, туњевине и пилетине.
Испоставило се да највише цинка садрже конзерве туњевине.
Највећа концентрација овог елемента налази се у средини конзерве, и то сто пута више од дозвољене границе. Након туњевине, следи пилетина.
Велике количине цинка у организму могу да проузрокују пад гвожђа и глукозе.
Научници упозоравају да дугорочна изложеност превисоком нивоу цинка може да има озбиљне последице на здравље.
(б92.нет)