Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Konzervirana tunjevina sadrži velike količine cinka opasne po zdravlje

16.04.2018. 11:09 11:31
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Konzerve tunjevine sadrže sto puta više cinka od dozvoljene granice, navodi se u studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Bingamtonu u Njujorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function"

"Ove količine cinka mogu da oštetite ljudska creva.

"Povećanje propustljivosti creva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospeju. Ovo stanje zove se "sindrom propusnog creva" i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbiruje kroz propusna creva", objašnjava vodeći naučnik studije Grečen Maler.

Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svesti i visoku temperaturu.

Naučnici su analizirali sadržaj konzervi kukuruza, tunjevine i piletine.

Ispostavilo se da najviše cinka sadrže konzerve tunjevine.

Najveća koncentracija ovog elementa nalazi se u sredini konzerve, i to sto puta više od dozvoljene granice. Nakon tunjevine, sledi piletina.

Velike količine cinka u organizmu mogu da prouzrokuju pad gvožđa i glukoze.

Naučnici upozoravaju da dugoročna izloženost previsokom nivou cinka može da ima ozbiljne posledice na zdravlje.

(b92.net)

Piše:
Pošaljite komentar