Млекара "Суботица", у нови погон уложено више од два милиона евра
СУБОТИЦА: „Млекара "Суботица" је протекле године уложила више од два милиона евра у производни погон и обогатила га најсавременијом технологијом за прераду млека, рекао је данас менаџер те компаније Саша Џонлага.
Џонлага је новинаре упознао са најсавременијом технологијом прераде млека
истакавши да је циљ инвестирања Млекаре "Суботица" да једна трећина укупних инестиција иде у проширење капацитета, трећина у нову технологију и трећина у безбедност квалитета производа.
"То је основни циљ Млекаре у последње три и по године, колико је у саставу Имлека", рекао је Џонлага новинарима, који су обишли производну линију - од пуњења млека и млечних производа у цаше и флаше до паковања роботовом "џиновском руком".
Истакао је да је Млекара "Суботица" најпоноснија на бренд "Здраво!" који "под својом етикетом" обухвата стерилисано млеко, јогурте, павлаке, кисело млеко и минерал.
Такође, Џонлага наглашава да су поносни и на дугу традицију млекаре која датира од 1955. године, на годишњу прераду млека која је за ову и наредну годину планирана на нивоу од 62 до 65 милиона литара, али и на извоз на који иде 25 одсто укупне количине произведене робе.
Млекара "Суботица", каже Џонлага, је прва млекара у земљи која је добила дозволу за извоз на тржиште Европске уније, али извози и у Источни блок - Русију, Белорусију и Казахстан.
Приликом обиласка млекаре новинари су видели и машину која напуни 14.000 чаша за сат времена.
Приказани су поступци термичке обраде, као што су пастеризација и стерилизација, којима се млеко обрађује од "пријемне рампе", као и паковање под контролисаним хигијенским условима.
На самом крају производне линије, највеће изненађење била је "џиновска роботска рука" која пакује флаше на дрвеним даскама које даље одлазе у магацин, а затим у фрижидере продавница, па до наших трпеза.