Рецепт дана: Бечка штрудла
Неки су празнике искористили да „скокну“ до Беча. За оне који су остали у граду, ево мало бечког „штимунга“.
Састојци:
За тесто:
- 225 г глатког брашна,
- кашичица соли,
- 125 мл топле (али не вруће) воде,
- 2 кашике уља
За фил:
- 6 великих јабука,
- сок од једног лимуна,
- 5 кашика сувог грожђа,
- 5 кашика рума,
- мало топле воде,
- 60 г путера,
- 8 кашика презле,
- 8 кашика шећера,
- кашичица цимета,
И још:
80 г путера за мазање кора,
- листићи бадема
Припрема:
1. У посуду ставити глатко брашно са сољу и мало уља, па полако додавати топлу воду. Замесити глатку, еластичну и мекану лоптицу и оставити је да се одмори десетак минута.
2. Потом лоптицу пребацити на побрашњену равну плочу и месити бар још десетак минута. Обликовати лоптицу, мало је поравнати, премазати уљем, а затим оставити да стоји под крпом барем пола сата.
3. У међувремену, припремити фил. Ољуштити и исецкати јабуке, па их полити лимуновим соком да не потамне. Суво грожђе натопити у води и руму.
4. Отопити 60 грама путера на лаганој ватри, па додавати презлу док смеса не постане мрвичаста. Угасити ватру и додати шећер и цимет. Посебно отопити остатак путера и припремити четкицу.
5. Када се тесто одморило, оклагијом поравнати колико је могуће, а затим подићи тесто и од средине према споља га лагано извлачити и тањити. Пребацити врховима прстију тесто на мало побрашњен сто. Требало би тесто развући на величину стола пречника отприлике 120 цм.
6. Када је тесто развучено, премазати га половином посебно отопљеног путера, једну половину (не скроз до ивице) посути смесом од презле и шећера, па преко поређати јабуке и суво грожђе. Преклопити ивицу, па опрезно уз помоћ столњака, „ролати“ тесто док се не добије облик штрудле. Премазати остатком путера и посути листићима бадема.
7. Пећи 40 мин на 190 степени, односно, док колач благо не порумени.