Recept dana: Bečka štrudla
Neki su praznike iskoristili da „skoknu“ do Beča. Za one koji su ostali u gradu, evo malo bečkog „štimunga“.
Sastojci:
Za testo:
- 225 g glatkog brašna,
- kašičica soli,
- 125 ml tople (ali ne vruće) vode,
- 2 kašike ulja
Za fil:
- 6 velikih jabuka,
- sok od jednog limuna,
- 5 kašika suvog grožđa,
- 5 kašika ruma,
- malo tople vode,
- 60 g putera,
- 8 kašika prezle,
- 8 kašika šećera,
- kašičica cimeta,
I još:
80 g putera za mazanje kora,
- listići badema
Priprema:
1. U posudu staviti glatko brašno sa solju i malo ulja, pa polako dodavati toplu vodu. Zamesiti glatku, elastičnu i mekanu lopticu i ostaviti je da se odmori desetak minuta.
2. Potom lopticu prebaciti na pobrašnjenu ravnu ploču i mesiti bar još desetak minuta. Oblikovati lopticu, malo je poravnati, premazati uljem, a zatim ostaviti da stoji pod krpom barem pola sata.
3. U međuvremenu, pripremiti fil. Oljuštiti i iseckati jabuke, pa ih politi limunovim sokom da ne potamne. Suvo grožđe natopiti u vodi i rumu.
4. Otopiti 60 grama putera na laganoj vatri, pa dodavati prezlu dok smesa ne postane mrvičasta. Ugasiti vatru i dodati šećer i cimet. Posebno otopiti ostatak putera i pripremiti četkicu.
5. Kada se testo odmorilo, oklagijom poravnati koliko je moguće, a zatim podići testo i od sredine prema spolja ga lagano izvlačiti i tanjiti. Prebaciti vrhovima prstiju testo na malo pobrašnjen sto. Trebalo bi testo razvući na veličinu stola prečnika otprilike 120 cm.
6. Kada je testo razvučeno, premazati ga polovinom posebno otopljenog putera, jednu polovinu (ne skroz do ivice) posuti smesom od prezle i šećera, pa preko poređati jabuke i suvo grožđe. Preklopiti ivicu, pa oprezno uz pomoć stolnjaka, „rolati“ testo dok se ne dobije oblik štrudle. Premazati ostatkom putera i posuti listićima badema.
7. Peći 40 min na 190 stepeni, odnosno, dok kolač blago ne porumeni.