Рецепт дана: Колач с јагодама
Док чекамо да се пијаце „зацрвене“, ево предога за сјајну посластицу с јагодама у главној улози. Притом, ако вас гризе савест што размишљате о слаткишима у јеку сезоне дијета, подсећање да је ова воћка одличан извор фолата и витамина Ц, а садржи и биљне феноле који, заједно с антиоксидансима, смањују ризик од карцинома и срчаних обољења.
Састојци:
За кору:
- 8 беланаца,
- 400 г шећера,
- кашика сирћета
За фил:
- 8 жуманаца,
- 200 г шећера у праху,
- 300 г млевеног кекса,
- 1 маргарин,
- 100 мл млека,
- 800-1000 г свежих јагода,
- 2 кесице шлага
Припрема:
1. Умутити беланаца, додати шећер па добро умутити и на крају додати сирће. Пећи кору на 150 степени око 25 минута у плеху обложеном пек папиром.
2. Умутити жуманца са шећером у праху и маргарином. Додати кекс и млеко.
3. На кору ставити пола фила, затим исечене свеже јагоде, другу половину фила и одгоре умућен шлаг.
4. Ставити колач у фрижидер да се охлади.