Recept dana: Kolač s jagodama
Dok čekamo da se pijace „zacrvene“, evo predoga za sjajnu poslasticu s jagodama u glavnoj ulozi. Pritom, ako vas grize savest što razmišljate o slatkišima u jeku sezone dijeta, podsećanje da je ova voćka odličan izvor folata i vitamina C, a sadrži i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Sastojci:
Za koru:
- 8 belanaca,
- 400 g šećera,
- kašika sirćeta
Za fil:
- 8 žumanaca,
- 200 g šećera u prahu,
- 300 g mlevenog keksa,
- 1 margarin,
- 100 ml mleka,
- 800-1000 g svežih jagoda,
- 2 kesice šlaga
Priprema:
1. Umutiti belanaca, dodati šećer pa dobro umutiti i na kraju dodati sirće. Peći koru na 150 stepeni oko 25 minuta u plehu obloženom pek papirom.
2. Umutiti žumanca sa šećerom u prahu i margarinom. Dodati keks i mleko.
3. Na koru staviti pola fila, zatim isečene sveže jagode, drugu polovinu fila i odgore umućen šlag.
4. Staviti kolač u frižider da se ohladi.