overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Рецепт дана: Баклава с орасима

28.03.2018. 12:57 13:00
Пише:
Извор: pixabay.com

Свима нам с времена на време падне шећер и тад нам треба нешто баш онако јако слатко... Савршен избор је ова укусна слатка пита с орасима, чоколадом и кексом.

Састојци:

- 300 г млевених ораха,

- 150 г млевеног кекса,

- 150 г чоколаде, 

- 6 кашика гриза,

- 150 мл уља,

- 5 кашика шећера,

- 150 мл воде,

- 12 кора за баклаву

- уље и вода за премазивање кора (заједно 100мл)

За сируп:

- 700 мл воде,

- 600 г шећера

Припрема:

1. Прво направити сируп, јер он мора да буде хладан.

2. Ставити шећер и воду да се кува око 15 минута како би се добио фини густи сируп којим се баклава залива.

3. Оставити да се скроз охлади, па онда припремити баклаву за печење.

4. Помешати све састојке за баклаву, умесити с водом и уљем који су наведени у састојцима.

5. Треба да се добије не јако чврста маса, али фино сједињена.

6. Ставити прву кору, па премазати смесом водом и уљем, па пребацити другу кору која се мало мање намаже и по ивици се стави 1/6 умућене смесе.

7. Савити ивице да не би цурио сируп при печењу, па све уролати.

8. Поступак поновити с преосталим корама.

9. Поређати у науљен плех и ставити да се пече на 220 степени у prеthodno загрејану рерну све док баклава не добије златно жуту боју.

10. Извадити баклаву, па је прелити хладним сирупом и оставити да се потпуно охлади.

Аутор:
Пошаљите коментар
Рецепт дана: Пилећа салата

Рецепт дана: Пилећа салата

22.03.2018. 16:40 16:43
Рецепт дана: Канелони са спанаћем

Рецепт дана: Канелони са спанаћем

21.03.2018. 15:24 15:40