Recept dana: Baklava s orasima
Svima nam s vremena na vreme padne šećer i tad nam treba nešto baš onako jako slatko... Savršen izbor je ova ukusna slatka pita s orasima, čokoladom i keksom.
Sastojci:
- 300 g mlevenih oraha,
- 150 g mlevenog keksa,
- 150 g čokolade,
- 6 kašika griza,
- 150 ml ulja,
- 5 kašika šećera,
- 150 ml vode,
- 12 kora za baklavu
- ulje i voda za premazivanje kora (zajedno 100ml)
Za sirup:
- 700 ml vode,
- 600 g šećera
Priprema:
1. Prvo napraviti sirup, jer on mora da bude hladan.
2. Staviti šećer i vodu da se kuva oko 15 minuta kako bi se dobio fini gusti sirup kojim se baklava zaliva.
3. Ostaviti da se skroz ohladi, pa onda pripremiti baklavu za pečenje.
4. Pomešati sve sastojke za baklavu, umesiti s vodom i uljem koji su navedeni u sastojcima.
5. Treba da se dobije ne jako čvrsta masa, ali fino sjedinjena.
6. Staviti prvu koru, pa premazati smesom vodom i uljem, pa prebaciti drugu koru koja se malo manje namaže i po ivici se stavi 1/6 umućene smese.
7. Saviti ivice da ne bi curio sirup pri pečenju, pa sve urolati.
8. Postupak ponoviti s preostalim korama.
9. Poređati u nauljen pleh i staviti da se peče na 220 stepeni u prethodno zagrejanu rernu sve dok baklava ne dobije zlatno žutu boju.
10. Izvaditi baklavu, pa je preliti hladnim sirupom i ostaviti da se potpuno ohladi.