overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Сирија:  Постигнут споразум о евакуацији 7.500 бораца

21.03.2018. 22:40 22:40
Пише:
Извор: Hawar News Agency via AP, ilustracija

ДАМАСК:  Сиријски државни медији и портпарол снага побуњеника саопштили су да је начињен споразум да се 7.500 припадника побуњеничких снага и њихових породица из Харасте у источној Гути, евакуише у северну провинцију Идлиб, која је под котролом побуњеника.

Како данас преноси АП, тај споразум ће означити први пут да се борци евакуишу из региона који је под контролом побуњеника источно од Дамаска, а који је изложен нападима владиних снага већ месец дана.Државна телевизија Адуниа саопштила је да ће 1.500 бораца побуњеничких снага и 6.000 чланова њихових породица бити евакуисано у четвртак.



Портпарол групе Ахрар ал Шам, Монтер Фарес, рекао је да тај споразум гарантује безбедност за све оне који одлуче да остану у граду након што влада преузме контролу, преноси агенција.У најновијем нападу и једном од најсмртоноснијих на сиријску престоницу у последњих седам година колико траје грађански рат, погинуле су 44 особе, од којих већина жене и деца, када су побуњеници гранатирали пијацу у Дамаску.



Према наводима активисте Рагде Ганума, у другом, ваздушном нападу на провинцију која је под контролом побуњеника у северозападној Сирији, погинула је 21 особа, од којих 16 деце.



Та деца узраста између седам и 10 година су се враћала из школе у селу Кфар Батких када су авиони почели да лете изнад њих.Активиста је рекао да су се деца заједно са четворо одраслих сакрили у оближњој пећини, где су ваздушни напади ударили.Насиље је уследило током прославе Дана мајки и у областима које су под контролом владе и у оним које су под контролом побуњеника.



Сиријска Опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону саопштила је да је у тим нападима погинуло 20 особа.Опсерваторија је за напад на пијацу у Дамаску саопштила да је однео 43 живота, међу којима и 11 живота припадника провладиних снага.На видео снимцима који су осванули на интеренту, види се хаотична атмосфера, људи вриште, а непокретна тела су свуда по земљи.



Директор болнице Мохамед Хаитам ал Хусеини рекао је да је још 35 људи рањено у том смртоносном нападу а да се шет људи налази на интензивној нези услед задобијених повреда, као и да су међу жртвама већински жене и деца.Влада је за тај напад оптужила побуњенике из предграђа источне Гуте, где сиријске снаге уз подршку руских авиона воде велику офанзиву већ месец дана у којој су погинуле стотине људи.



Према наводима сиријске Цивилне одбране, од почетка најновије офанзиве која је започела прошлог месеца, забележено је 1.252 смрти цивила у више од 2.990 ваздушних напада и још стотинама напада гранатама.Влада је, како се наводи, наставила да изводи нападе из ваздуха и гранатама на области под контролом побуњеника, а сиријски спасилачки тим "Бели шлемови" је саопштио да је у уторак убијено 56 цивила у Думи која је највећи град и источној Гути.



Сиријске и руске снаге отвориле су трећи коридор у источној Гути како би цивилима било омогућено да се евакуишу из Харасте у којој живи отприлике 20.000 људи.У другим деловима Сирије, владине снаге врше притисак на снаге побуњеника да склопе локалне споразуме о примирју, према којима ће побуњеницима и њиховим породицама бити дозвољено да се преселе у друге делове земље.



Сиријска опозиција је критиковала такве споразуме наводећи да они награђују тактику владе за преузимање контроле и да они легитимизују принудно пресељавање цивила из њихових домова, наводи агенција.

Аутор:
Пошаљите коментар
Сирија улази у осму годину рата

Сирија улази у осму годину рата

15.03.2018. 19:23 19:24
Сирија: Преко 4.000 цивила напустило источну Гуту

Сирија: Преко 4.000 цивила напустило источну Гуту

15.03.2018. 13:45 13:47
Сирија: Више од 1.000 мртвих и 4.800 рањених за две недеље

Сирија: Више од 1.000 мртвих и 4.800 рањених за две недеље

09.03.2018. 13:34 13:34