Рецепт дана: Америчке палачинке с преливом од банане
Америчке палачинке се од наших разликују у дебљини, која се добија густоћом теста и додавањем прашка за пециво. Оно што им је, пак, заједничко јесте да сви, без обзира на кулинарске вештине, могу да их направе.
Састојци:
За тесто:
- 200 г брашна,
- кашичица прашка за пециво,
- пола кашичице соде бикарбоне,
- 2 кашике смеђег шећера,
- кесица ванилин шећера,
- 50 г путера,
- 1 јаје,
- 300 мл млека.
За прелив с бананама:
- 10 г путера,
- 1 банана,
- 2 кашике смеђег шећера,
- 20 мл рума,
- шака бадема
Припрема:
1. Додати све састојке, мутити их док се не добије глатка смеса, а затим пећи палачинке у тигању без додавања уља.
2. Сипати већу количину смесе него приликом печења домаћих палачинки, јер поента америчких јесте да буду дебљине уштипака.
3. Пећи их на лаганој ватри два-три минута с једне и друге стране. 4. Прелив са бананом: колутове банане ставити на мало путера, после једног минута додати смеђи шећер и рум.
5. Сервирати по жељи.