Recept dana: Američke palačinke s prelivom od banane
Američke palačinke se od naših razlikuju u debljini, koja se dobija gustoćom testa i dodavanjem praška za pecivo. Ono što im je, pak, zajedničko jeste da svi, bez obzira na kulinarske veštine, mogu da ih naprave.
Sastojci:
Za testo:
- 200 g brašna,
- kašičica praška za pecivo,
- pola kašičice sode bikarbone,
- 2 kašike smeđeg šećera,
- kesica vanilin šećera,
- 50 g putera,
- 1 jaje,
- 300 ml mleka.
Za preliv s bananama:
- 10 g putera,
- 1 banana,
- 2 kašike smeđeg šećera,
- 20 ml ruma,
- šaka badema
Priprema:
1. Dodati sve sastojke, mutiti ih dok se ne dobije glatka smesa, a zatim peći palačinke u tiganju bez dodavanja ulja.
2. Sipati veću količinu smese nego prilikom pečenja domaćih palačinki, jer poenta američkih jeste da budu debljine uštipaka.
3. Peći ih na laganoj vatri dva-tri minuta s jedne i druge strane. 4. Preliv sa bananom: kolutove banane staviti na malo putera, posle jednog minuta dodati smeđi šećer i rum.
5. Servirati po želji.