У Белом Блату припремили тону кобасица
БЕЛО БЛАТО: Пети по реду Фестивал кобасица и домаће ракије, или краће Кобасицијада, одржан је у суботу, у Белом Блату.
Рекорд је оборен у сваком погледу – и када је реч о броју пријављених такмичара у прављењу домаћих свежих и печених кобасица, али и по броју посетилаца.
Белоблатске улице биле су закрчене аутомобилима регистарских таблица из целе Војводине и највише из Београда, а у центар села слиле су се реке људи. Како и не би када су на штандовима, којих такође као да никад није било више, посетиоци могли да пазаре, осим „обичних” кобасица од свиње, оне од мангулице, од рибе, али и од зеца па чак и од јазавца, затим шваргле, беле кобасице, сланину, шунку, сува ребра, вруће чварке, али и врући гроник. Све то су могли и да дегустирају, као и домаћу ракију и вино, колаче…
Такмичари су правили кобасице, а свака екипа је имала своју малу тајну, како да направи победничку. Жирију није било лако да изабере најбоље. Али, као и свих година до сада, већини такмичара је главни циљ био да се добро забаве, друже са пријатељима, а посетиоцима да напуне торбе квалитетним домаћим производима, којих на овим просторима не мањка.
Председник Организационог одбора Фестивала кобасица и домаће ракије Иштван Пожар задовољан је бројем учесника и посетилаца, а посебно помиње оне који су стигли из удаљенијих средина.
- Стигао нам је аутобус са гостима из Словеније, ту су били и Македонци из Гостивара који су се и такмичили, а организовани су и доласци из Београда, јужног Баната… Наше удружење припремило је тону кобасица, а донели су их и учесници фестивала - каже Пожар и додаје да се овом приликом могло користити само оно месо које је имало потврду о исправности.
Такмичарске екипе углавном су стигле са територије Војводине, из многих места, а осим екипе из Гостивара, у суботу су у Белом Блату били и кулинари из братског села Воњарцвашхеђа из Мађарске.
Организатори могу да буду врло задовољни - белоблатска Кобасицијада не само што се уписала у ред добрих манифестација у Војводини, па и Србији, него је избила у сам врх престижних туристичких манифестација које не треба да брину за своју будућност.
Ж. Балабан