U Belom Blatu pripremili tonu kobasica
BELO BLATO: Peti po redu Festival kobasica i domaće rakije, ili kraće Kobasicijada, održan je u subotu, u Belom Blatu.
Rekord je oboren u svakom pogledu – i kada je reč o broju prijavljenih takmičara u pravljenju domaćih svežih i pečenih kobasica, ali i po broju posetilaca.
Beloblatske ulice bile su zakrčene automobilima registarskih tablica iz cele Vojvodine i najviše iz Beograda, a u centar sela slile su se reke ljudi. Kako i ne bi kada su na štandovima, kojih takođe kao da nikad nije bilo više, posetioci mogli da pazare, osim „običnih” kobasica od svinje, one od mangulice, od ribe, ali i od zeca pa čak i od jazavca, zatim švargle, bele kobasice, slaninu, šunku, suva rebra, vruće čvarke, ali i vrući gronik. Sve to su mogli i da degustiraju, kao i domaću rakiju i vino, kolače…
Takmičari su pravili kobasice, a svaka ekipa je imala svoju malu tajnu, kako da napravi pobedničku. Žiriju nije bilo lako da izabere najbolje. Ali, kao i svih godina do sada, većini takmičara je glavni cilj bio da se dobro zabave, druže sa prijateljima, a posetiocima da napune torbe kvalitetnim domaćim proizvodima, kojih na ovim prostorima ne manjka.
Predsednik Organizacionog odbora Festivala kobasica i domaće rakije Ištvan Požar zadovoljan je brojem učesnika i posetilaca, a posebno pominje one koji su stigli iz udaljenijih sredina.
- Stigao nam je autobus sa gostima iz Slovenije, tu su bili i Makedonci iz Gostivara koji su se i takmičili, a organizovani su i dolasci iz Beograda, južnog Banata… Naše udruženje pripremilo je tonu kobasica, a doneli su ih i učesnici festivala - kaže Požar i dodaje da se ovom prilikom moglo koristiti samo ono meso koje je imalo potvrdu o ispravnosti.
Takmičarske ekipe uglavnom su stigle sa teritorije Vojvodine, iz mnogih mesta, a osim ekipe iz Gostivara, u subotu su u Belom Blatu bili i kulinari iz bratskog sela Vonjarcvašheđa iz Mađarske.
Organizatori mogu da budu vrlo zadovoljni - beloblatska Kobasicijada ne samo što se upisala u red dobrih manifestacija u Vojvodini, pa i Srbiji, nego je izbila u sam vrh prestižnih turističkih manifestacija koje ne treba da brinu za svoju budućnost.
Ž. Balaban