Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Замирисала туријска кобасица и привукла стотине Новосађана

09.02.2018. 13:42 19:55
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Мирис печених, сувих и свежих кобасица раширио се Тргом републике, где је промовисана 34. “Туријска кобасицијада” која ће се у том србобранском насељу одржати од 16. до 18. фебруара.

Како су Новосађани познати као гурмани велики број њих је похитао на штандове туријских домаћина како би купили њихове далеко познате кобасице, које су се том приликом продавале по приступачним ценама. Укусне и добро зачињене роштиљ-кобасице су се у кифлама продавале по цени од 150 динара, док су гурмани за килограм свежих морали да издвоје 500, односно 600 за сушене.

Душица Глишић из Турије казала је да је продаја током јучерашњег дана ишла веома добро, те да су Новосађани одушевљени и мирисом и укусом туријске кобасице који су, како каже “боле глава”.

“Новосађани су задовољни укусом кобасица које су супер за све - како за децу тако и за старије”, објаснила је Душица, додајући да су се свежа и димљена кобасица најбоље продавале на њиховом штанду.

Удружење “Кобасицијада” и председник општине Србобран Радивој Парошки су јуче донирали 50 килограма туријске кобасице Удружењу слепих и слабовидих и Удружењу дистрофичара. Парошки је том приликом нагласио да су Туринци вредни људи те да не “Кобасицијаду” данас воде млади који имају идеје о томе како је треба организовати и промовисати.  

““Кобасицијада” је постала велика и традиционална манифестација за србобранску општину, има значај у привредном, туристичком, гастрономском и сваком другом смислу”, рекао је Парошки.” У та три дана се у Турију сјати неколико хиљада људи, што је за нашу малу општину изузетно велико, а сама манифестација је једна велика промоција за нас.”

Новосађанка Албина Ћућиловић сваке године долази на штандове Туринаца, како би купила њихове производе.

“И до сада су увек биле добре кобасице, а ове године су посебно укусне”,  каже Албина.” Јели смо оне са реном и сенфом, а купимо увек и сирове и суве. Раније смо ишли и у Турију, али више не.”

Њена пријатељица Софија Цветковић додала је да су кобасице пикантне, те да воли да купи како свеже тако и сирове.“Још кад би се продавало и пивце било би најбоље”, казала је кроз смех суграђанка. Владимир Градишник традиционално дође на промоцију како би купио суве кобасице.

“Дуго тражим прилику да купим праву домаћу кобасицу, а ово је јединствена прилика, јер иначе могу да узмем или индустријску или полу-индустријску”, објаснио је Владимир.

В. Бијелић

Богат програм и такмичење наредног викенда

Сви који посете “Туријску кобасицијаду” наредног викенда, осим у мирису и укусу кобасица уживаће и у културно-уметничком програму који су организатори припремили. Тако ће, по речима директора удружења “Кобасицијада”, деца из ОШ “Петар Драпшин” наступити у петак као и малишани из вртића “Дрвене банде”. Субота је, традиционално, резервисана за такмичење. Том приликом биће представљена и кобасица дугачка 2.034 метра, која ће се по метру продавати за 500 динара. Организатори најављују да ће звезда овогодишње манифестације бити Џенан Лончаревић, који ће наступити у суботу од 19 часова на централној бини.

Фото: Р. Хаџић

Пише:
Пошаљите коментар