Zamirisala turijska kobasica i privukla stotine Novosađana
Miris pečenih, suvih i svežih kobasica raširio se Trgom republike, gde je promovisana 34. “Turijska kobasicijada” koja će se u tom srbobranskom naselju održati od 16. do 18. februara.
Kako su Novosađani poznati kao gurmani veliki broj njih je pohitao na štandove turijskih domaćina kako bi kupili njihove daleko poznate kobasice, koje su se tom prilikom prodavale po pristupačnim cenama. Ukusne i dobro začinjene roštilj-kobasice su se u kiflama prodavale po ceni od 150 dinara, dok su gurmani za kilogram svežih morali da izdvoje 500, odnosno 600 za sušene.
Dušica Glišić iz Turije kazala je da je prodaja tokom jučerašnjeg dana išla veoma dobro, te da su Novosađani oduševljeni i mirisom i ukusom turijske kobasice koji su, kako kaže “bole glava”.
“Novosađani su zadovoljni ukusom kobasica koje su super za sve - kako za decu tako i za starije”, objasnila je Dušica, dodajući da su se sveža i dimljena kobasica najbolje prodavale na njihovom štandu.
Udruženje “Kobasicijada” i predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški su juče donirali 50 kilograma turijske kobasice Udruženju slepih i slabovidih i Udruženju distrofičara. Paroški je tom prilikom naglasio da su Turinci vredni ljudi te da ne “Kobasicijadu” danas vode mladi koji imaju ideje o tome kako je treba organizovati i promovisati.
““Kobasicijada” je postala velika i tradicionalna manifestacija za srbobransku opštinu, ima značaj u privrednom, turističkom, gastronomskom i svakom drugom smislu”, rekao je Paroški.” U ta tri dana se u Turiju sjati nekoliko hiljada ljudi, što je za našu malu opštinu izuzetno veliko, a sama manifestacija je jedna velika promocija za nas.”
Novosađanka Albina Ćućilović svake godine dolazi na štandove Turinaca, kako bi kupila njihove proizvode.
“I do sada su uvek bile dobre kobasice, a ove godine su posebno ukusne”, kaže Albina.” Jeli smo one sa renom i senfom, a kupimo uvek i sirove i suve. Ranije smo išli i u Turiju, ali više ne.”
Njena prijateljica Sofija Cvetković dodala je da su kobasice pikantne, te da voli da kupi kako sveže tako i sirove.“Još kad bi se prodavalo i pivce bilo bi najbolje”, kazala je kroz smeh sugrađanka. Vladimir Gradišnik tradicionalno dođe na promociju kako bi kupio suve kobasice.
“Dugo tražim priliku da kupim pravu domaću kobasicu, a ovo je jedinstvena prilika, jer inače mogu da uzmem ili industrijsku ili polu-industrijsku”, objasnio je Vladimir.
V. Bijelić
Bogat program i takmičenje narednog vikenda
Svi koji posete “Turijsku kobasicijadu” narednog vikenda, osim u mirisu i ukusu kobasica uživaće i u kulturno-umetničkom programu koji su organizatori pripremili. Tako će, po rečima direktora udruženja “Kobasicijada”, deca iz OŠ “Petar Drapšin” nastupiti u petak kao i mališani iz vrtića “Drvene bande”. Subota je, tradicionalno, rezervisana za takmičenje. Tom prilikom biće predstavljena i kobasica dugačka 2.034 metra, koja će se po metru prodavati za 500 dinara. Organizatori najavljuju da će zvezda ovogodišnje manifestacije biti Dženan Lončarević, koji će nastupiti u subotu od 19 časova na centralnoj bini.
Foto: R. Hadžić