Рецепт дана: Пуњене паприке из рерне
Рецепт за мало другачије пуњене паприке с месом: „из рерне“, које се не кувају, већ само пеку.
Састојци:
- 12-14 свежих паприка,
- 600 г млевеног мешаног меса,
- 50 г димљене сланине,
- већа главица црног лука,
- 2 чена белог лука,
- 2 шаргарепе,
- 50 г целера,
- 150 г пиринча,
- соли и бибера по укусу,
- кашика сувог биљног зачина,
- кашика алеве паприке,
- 1 дл уља,
- мало першуна,
- 2 кашике брашна,
- шоља куваног парадајза
Припрема:
1. Паприке опрати и извадити им семе са петељком.
2. Пиринач очистити и опрати у неколико вода, мешајући да се испере скроб и вода буде бистра.
3. На уљу пропржити ситно насецкану димљену сланину, ситно исецкан црни лук и уситњен бели лук, па додати нарендану шаргарепу и целер и динстати још 5 минута.
4. Додати млевено месо, изједначити масу, посолити и побиберити, па пржити. Пред крај пржења (око 7-8 минута) додати суви зачин, алеву паприку и оцеђен пиринач.
5. Искључити плотну и на још топлој мало пропржити пиринач, мешајући да се не залепи на дно шерпе.
6. Кад се маса прохлади, пунити издубљене паприке, али не пунити до врха, јер ће пиринач кувањем набубрити.
7. Отворе паприка затворити комадом свежег парадајза, а могу се затворити и комадима свеже паприке (може и колутовима кромпира).
8. Паприке ређати у одговарајућу посуду коју ће те поклопити у току првог дела печења.
9. Након неких 40 минута печења на 180 степени, припремити парадајз сос за паприке: загрејати мало уља, па на њему пропржити брашно, мешајући да не изгори.
10. Прелити куваним парадајзом и долити мало воде, да се добије редак сос, а затим и прстохват сецканог першуна.
11. Посолити, побиберити и додати шећер да се добије слатко-кисели сос.
12. Сосом прелити паприке, пустити да се све запече неких 15-20 минута на 180 степени.