Божићни колач греје у зимским данима
Ђенђи Коленак прави куртош колаче већ десет година по традиционалној рецептури. Муштерије су тражиле на Зимском вашару у Бачкој Тополи колач више, а Ђенђи каже да је најтраженији био божићни колач са укусом цимета.
Колачи се пуне разним филовима, а осим цимета, најтраженији је куртош са чоколадом, ванилом, као и лешником.
„Традиционално излажемо на зимском вашару у Бачкој Тополи, а новогодишњи празници су време када се наш колач можда најбоље продаје, мада имамо муштерије током целе године, а и учесници смо многих манифестација“, каже Ђенђи и додаје да ће Новосађани моћи да их виде ове године у оквиру „Винтерфеста“.
Она додаје да су ове године били и у Малом Иђошу и Суботици, као и на београдском вашару.
Куртош колач је мађарски колач, унутра се налази слатко тесто са циметом, које се споља премазује млевеним орасима, лешницима, чоколадом, ванилом, кокосом, а по жељи може се напунити кремастим филом разних укуса. Назива се још и оџак колач или мађарски свадбени колач, а у Војводини осим куртош познат је још под називом труба колач.
М.Сћ
(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Бачка Топола. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)