Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Божићни колач греје у зимским данима

21.12.2017. 21:00 21:00
Пише:
Фото: Дневник (Јелена Ивановић)

Ђенђи Коленак прави куртош колаче већ десет година по традиционалној рецептури. Муштерије су тражиле на Зимском вашару у Бачкој Тополи колач више, а Ђенђи каже да је најтраженији био божићни колач са укусом цимета.

Колачи се пуне разним филовима, а осим цимета, најтраженији је куртош са чоколадом, ванилом, као и лешником.

„Традиционално излажемо на зимском вашару у Бачкој Тополи, а новогодишњи празници су време када се наш колач можда најбоље продаје, мада имамо муштерије током целе године, а и учесници смо многих манифестација“, каже Ђенђи и додаје да ће Новосађани моћи да их виде ове године у оквиру „Винтерфеста“.

Она додаје да су ове године били и у Малом Иђошу и Суботици, као и на београдском вашару.

Куртош колач је мађарски колач, унутра се налази слатко тесто са циметом, које се споља премазује млевеним орасима, лешницима, чоколадом, ванилом, кокосом, а по жељи може се напунити кремастим филом разних укуса. Назива се још и оџак колач или мађарски свадбени колач, а у Војводини осим куртош познат је још под називом труба колач.

М.Сћ

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Бачка Топола. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

Пише:
Пошаљите коментар