Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Božićni kolač greje u zimskim danima

21.12.2017. 21:00 21:00
Piše:
Foto: Dnevnik (Jelena Ivanović)

Đenđi Kolenak pravi kurtoš kolače već deset godina po tradicionalnoj recepturi. Mušterije su tražile na Zimskom vašaru u Bačkoj Topoli kolač više, a Đenđi kaže da je najtraženiji bio božićni kolač sa ukusom cimeta.

Kolači se pune raznim filovima, a osim cimeta, najtraženiji je kurtoš sa čokoladom, vanilom, kao i lešnikom.

„Tradicionalno izlažemo na zimskom vašaru u Bačkoj Topoli, a novogodišnji praznici su vreme kada se naš kolač možda najbolje prodaje, mada imamo mušterije tokom cele godine, a i učesnici smo mnogih manifestacija“, kaže Đenđi i dodaje da će Novosađani moći da ih vide ove godine u okviru „Vinterfesta“.

Ona dodaje da su ove godine bili i u Malom Iđošu i Subotici, kao i na beogradskom vašaru.

Kurtoš kolač je mađarski kolač, unutra se nalazi slatko testo sa cimetom, koje se spolja premazuje mlevenim orasima, lešnicima, čokoladom, vanilom, kokosom, a po želji može se napuniti kremastim filom raznih ukusa. Naziva se još i odžak kolač ili mađarski svadbeni kolač, a u Vojvodini osim kurtoš poznat je još pod nazivom truba kolač.

M.Sć

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Bačka Topola. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)

Piše:
Pošaljite komentar