Božićni kolač greje u zimskim danima
Đenđi Kolenak pravi kurtoš kolače već deset godina po tradicionalnoj recepturi. Mušterije su tražile na Zimskom vašaru u Bačkoj Topoli kolač više, a Đenđi kaže da je najtraženiji bio božićni kolač sa ukusom cimeta.
Kolači se pune raznim filovima, a osim cimeta, najtraženiji je kurtoš sa čokoladom, vanilom, kao i lešnikom.
„Tradicionalno izlažemo na zimskom vašaru u Bačkoj Topoli, a novogodišnji praznici su vreme kada se naš kolač možda najbolje prodaje, mada imamo mušterije tokom cele godine, a i učesnici smo mnogih manifestacija“, kaže Đenđi i dodaje da će Novosađani moći da ih vide ove godine u okviru „Vinterfesta“.
Ona dodaje da su ove godine bili i u Malom Iđošu i Subotici, kao i na beogradskom vašaru.
Kurtoš kolač je mađarski kolač, unutra se nalazi slatko testo sa cimetom, koje se spolja premazuje mlevenim orasima, lešnicima, čokoladom, vanilom, kokosom, a po želji može se napuniti kremastim filom raznih ukusa. Naziva se još i odžak kolač ili mađarski svadbeni kolač, a u Vojvodini osim kurtoš poznat je još pod nazivom truba kolač.
M.Sć
(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Bačka Topola. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)