overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Одржан турнир „Шах у школе” у Новом Саду

18.12.2017. 11:59 12:11
Пише:
Извор: Најмасовнија група дечака, ученици  2-4. Разреда Фото: Дневник.рс

У организацији Шаховског клуба Дневник, са техничком подршком Дечјег шаховског клуба Капабланка 1992 и Шаховског савеза Новог Сада, у оквиру програма „Дани дечјег и омладинског шаха у Новом Саду”, одржан је по 24. пут Турнир деце -Шах у школе.

Овај турнир представља први део програма који се одржава под покровитељством Управе за спорт и омладину Новог Сада, а на коме су учествовала позната имена из кадетског шаха, међу којима су и прваци Србије и прваци Војводине по узрасним категоријама: Марко Милановић из Панчева, Ања Јовановић, Лав Пајчин и Никола Марковић из Новог Сада, сестра и брат Марија и Милош Станковић из Старих Бановаца, Лана Вулин из Алексе Шантића и други освајачи медаља са покрајинског првенстава. 

Такмичење је одржано у ОШ „Доситеј Обрадовић“, која је простор уступила бесплатно. Учеснике је поздравио и укратко објаснио правила и начин на који се трунир игра директор турнира мајстор ФИДЕ Жељко Медар, а учесницима је успешан наступ пожелео нови председник Шаховског савеза Новог Сада Дане Баста.

Турнир се играо у пет конкуренција: ђаци-прваци и предшколци (заједнички турнир дечака и девојчица), ученици од другог до четвртог разреда (посебно дечаци и девојчице), као и одвојене групе од петог до осмог разреда. Учествовало је 58 такмичара из Сомбора, Алексе Шантића, Панчева, Старих Бановаца, Гложана, Новог Сада...

Иако је било мање учесника него минулих година, где би разлоге требало тражити највише у згуснутом календару и одржавању сличних турнира, тако да рецимо нису дошли стални учесници из Батајнице и Београда, јер је у исто време одржано Првенство главног града у убрзаном шаху, што није умањило квалитет такмичења. Подсетићемо на да је први турнир деце - Шах у школе одржан 24. новембра 1990. године за време Олимпијде у Новом Саду и да је до сада скоро 3.500 учесника прошло кроз ово такмичење. Покретач акције је Жељко Медар, тада мајсторски кандидат, који је као млади шаховски педагог хтео да нагласи значај ове игре у животу најмлађе популације. Он је и сада задужен за едукацију шахиста у ШК Дневник и ДШК Капабланка 1992.

На турниру су судили: Красоје Нотарош. Марија Шокловачки, Алмир Гагић, Марија Станковић, Марија Стојановић – Медар, Јела Јевтић и Мирослав Чабаркапа, уз сталну помоћ Вука Рељина, Јасмине Цвијан и Жарка Ћузовића. За освежење свих учесника турнира, а то је традиција дуга 12 година, побринула се BB Минаква, док су пецива служена током целог турнира од стране Горна и Славице Шкорић, обезбеђена од пријатеља шаховских турнира деце  – Удружења Колачићи из Петроварадина. 

Ово такмичење је било још једна озбиљна провера пред Војвођански фестивал младих шахиста који ће се одржати у Зрењанину од 26. до 30. децембра. Овај , помало изненадни термин који је одређен у ШС Војводине, а опет, због промене трајања зимског школског распуста, само је померио одржавање другог дела овог програма – Првенства Новог Сада за најмлађе шахисте.

На том турниру ће се одиграти додатних 5 кола (резултати овог турнира улазе у пласман), с тим да ће се омогућити учешће и десетак оних представника шаховских школа из Новог Сада који су из одређених разлога били спречени да учествују на овом турниру. То такмичење ће се одржати највероватније у Новосадском шаховском клубу 13. јануара 2018. године. Већ су обезбеђени пехари, медаље и шаховске књиге. Слична је ситуација и са Омладинским првенством Новог Сада, које ће додатно помоћи и новоизабрано руководство ШСНС. 

        С. Јаковљевић

 


Резултати

Ђаци прваци и предшколци: Лука Гилица (Капабланка) 5 поена (из 6 партија), Алекса Величковић (Капабланка) и Жарко Глишин (Кикинда) по 4,5, Емилија Вугдалић (Капабланка/Дневник) 4, Павле Милановић (Панчево) 3, Милица Стевановић (Бубамара) 2 поена итд.

Девојчице 2-4. разред: Ана Тепић (ОШ „Коста Трифковић“ НС) 5 (6), Сара Бућкош (Коста Трифковић НС) 4,5, Лана Вулин (Алекса Шантић), Софија Пезељ (Сомбор) и Теодора Јауковић (Капабланка/Дневник) по 4 поена итд.

Дечаци 2-4. разред: Марко Милановић (Панчево) 6 (из 6 партија), Огњен Ћузовић (Капабланка) и Дарио Магловски (Бубамара) по 5, Немања Барјактар и Никола Лукић (обојица Капабланка) и Матија Субић (Бранко Радичевић НС) по 4 поена итд.

Девојчице 5-8. разред: Ања Јовановић (Даме НС)  6 (из 6), Марина Цветкова (Капабланка) и Лана Миловић (Бранко Радичевић НС) по 3 поена.

Дечаци 5-8. разред: Милош Станковић (Стари Бановци) и Лав Пајчин (Капабланка) по 5, Марија Станковић (Стари Бановци, играла с дечацима), Никола Марковић (Капабланка), Милан Гагић (Бубамара) и Лука Королија (Сомбор) сви по 4 поена итд.


 

Аутор:
Пошаљите коментар
Стартује Јуниорска шаховска лига у недељу

Стартује Јуниорска шаховска лига у недељу

07.12.2017. 09:31 09:32