Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Održan turnir „Šah u škole” u Novom Sadu

18.12.2017. 11:59 12:11
Piše:
Izvor: Najmasovnija grupa dečaka, učenici  2-4. Razreda Foto: Dnevnik.rs

U organizaciji Šahovskog kluba Dnevnik, sa tehničkom podrškom Dečjeg šahovskog kluba Kapablanka 1992 i Šahovskog saveza Novog Sada, u okviru programa „Dani dečjeg i omladinskog šaha u Novom Sadu”, održan je po 24. put Turnir dece -Šah u škole.

Ovaj turnir predstavlja prvi deo programa koji se održava pod pokroviteljstvom Uprave za sport i omladinu Novog Sada, a na kome su učestvovala poznata imena iz kadetskog šaha, među kojima su i prvaci Srbije i prvaci Vojvodine po uzrasnim kategorijama: Marko Milanović iz Pančeva, Anja Jovanović, Lav Pajčin i Nikola Marković iz Novog Sada, sestra i brat Marija i Miloš Stanković iz Starih Banovaca, Lana Vulin iz Alekse Šantića i drugi osvajači medalja sa pokrajinskog prvenstava. 

Takmičenje je održano u OŠ „Dositej Obradović“, koja je prostor ustupila besplatno. Učesnike je pozdravio i ukratko objasnio pravila i način na koji se trunir igra direktor turnira majstor FIDE Željko Medar, a učesnicima je uspešan nastup poželeo novi predsednik Šahovskog saveza Novog Sada Dane Basta.

Turnir se igrao u pet konkurencija: đaci-prvaci i predškolci (zajednički turnir dečaka i devojčica), učenici od drugog do četvrtog razreda (posebno dečaci i devojčice), kao i odvojene grupe od petog do osmog razreda. Učestvovalo je 58 takmičara iz Sombora, Alekse Šantića, Pančeva, Starih Banovaca, Gložana, Novog Sada...

Iako je bilo manje učesnika nego minulih godina, gde bi razloge trebalo tražiti najviše u zgusnutom kalendaru i održavanju sličnih turnira, tako da recimo nisu došli stalni učesnici iz Batajnice i Beograda, jer je u isto vreme održano Prvenstvo glavnog grada u ubrzanom šahu, što nije umanjilo kvalitet takmičenja. Podsetićemo na da je prvi turnir dece - Šah u škole održan 24. novembra 1990. godine za vreme Olimpijde u Novom Sadu i da je do sada skoro 3.500 učesnika prošlo kroz ovo takmičenje. Pokretač akcije je Željko Medar, tada majstorski kandidat, koji je kao mladi šahovski pedagog hteo da naglasi značaj ove igre u životu najmlađe populacije. On je i sada zadužen za edukaciju šahista u ŠK Dnevnik i DŠK Kapablanka 1992.

Na turniru su sudili: Krasoje Notaroš. Marija Šoklovački, Almir Gagić, Marija Stanković, Marija Stojanović – Medar, Jela Jevtić i Miroslav Čabarkapa, uz stalnu pomoć Vuka Reljina, Jasmine Cvijan i Žarka Ćuzovića. Za osveženje svih učesnika turnira, a to je tradicija duga 12 godina, pobrinula se BB Minakva, dok su peciva služena tokom celog turnira od strane Gorna i Slavice Škorić, obezbeđena od prijatelja šahovskih turnira dece  – Udruženja Kolačići iz Petrovaradina. 

Ovo takmičenje je bilo još jedna ozbiljna provera pred Vojvođanski festival mladih šahista koji će se održati u Zrenjaninu od 26. do 30. decembra. Ovaj , pomalo iznenadni termin koji je određen u ŠS Vojvodine, a opet, zbog promene trajanja zimskog školskog raspusta, samo je pomerio održavanje drugog dela ovog programa – Prvenstva Novog Sada za najmlađe šahiste.

Na tom turniru će se odigrati dodatnih 5 kola (rezultati ovog turnira ulaze u plasman), s tim da će se omogućiti učešće i desetak onih predstavnika šahovskih škola iz Novog Sada koji su iz određenih razloga bili sprečeni da učestvuju na ovom turniru. To takmičenje će se održati najverovatnije u Novosadskom šahovskom klubu 13. januara 2018. godine. Već su obezbeđeni pehari, medalje i šahovske knjige. Slična je situacija i sa Omladinskim prvenstvom Novog Sada, koje će dodatno pomoći i novoizabrano rukovodstvo ŠSNS. 

        S. Jakovljević

 


Rezultati

Đaci prvaci i predškolci: Luka Gilica (Kapablanka) 5 poena (iz 6 partija), Aleksa Veličković (Kapablanka) i Žarko Glišin (Kikinda) po 4,5, Emilija Vugdalić (Kapablanka/Dnevnik) 4, Pavle Milanović (Pančevo) 3, Milica Stevanović (Bubamara) 2 poena itd.

Devojčice 2-4. razred: Ana Tepić (OŠ „Kosta Trifković“ NS) 5 (6), Sara Bućkoš (Kosta Trifković NS) 4,5, Lana Vulin (Aleksa Šantić), Sofija Pezelj (Sombor) i Teodora Jauković (Kapablanka/Dnevnik) po 4 poena itd.

Dečaci 2-4. razred: Marko Milanović (Pančevo) 6 (iz 6 partija), Ognjen Ćuzović (Kapablanka) i Dario Maglovski (Bubamara) po 5, Nemanja Barjaktar i Nikola Lukić (obojica Kapablanka) i Matija Subić (Branko Radičević NS) po 4 poena itd.

Devojčice 5-8. razred: Anja Jovanović (Dame NS)  6 (iz 6), Marina Cvetkova (Kapablanka) i Lana Milović (Branko Radičević NS) po 3 poena.

Dečaci 5-8. razred: Miloš Stanković (Stari Banovci) i Lav Pajčin (Kapablanka) po 5, Marija Stanković (Stari Banovci, igrala s dečacima), Nikola Marković (Kapablanka), Milan Gagić (Bubamara) i Luka Korolija (Sombor) svi po 4 poena itd.


 

Autor:
Pošaljite komentar
Startuje Juniorska šahovska liga u nedelju

Startuje Juniorska šahovska liga u nedelju

07.12.2017. 09:31 09:32