broken clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Последње одбројаваје до одлуке о београдским изборима

09.11.2017. 09:26 09:34
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Завршетак ове недеље, уједно би требало да означи и крај нагађању да ли ће се на локалним изборима заказаним за 24. децембар, осим у Пећинцима, Мионици, Неготину, Костолцу и Прешеву, бирати и нова београдска скупштина.

За сада нема конкретних наговештаја да би ова одлука могла бити донета тако брзо, за дан, или  два, али док не истекну законски рокови, све опције су у  игри. Пажњу  привлачи и то што  ће председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић данас обићи градилиште Галерије Београда на води, на коме треба да никне највећи тржни центар у региону. Остаје да се види да ли ће ова најављена, али ипак рекло би се  изненадна посета, потврдити даљу подршку актуелној београдској власти и бити знак да ће она остати да води главни град и у наредним месецима, или ће њен рок бити орочен до 24. децембра.

Председник београдског одбора напредњака и министар полиције Небојша Стефановић тврди да београдски избори могу да буду одржани 24. децембра, уколико их председница Скупштине Србије Маја Гојковић распише до краја недеље. Додаје да ће у супротном, избори за Скупштину Града Београда бити одржани следеће године. Стефановићеве речи потврђује и председник Извршног одбора СНС - а Дарко Глишић.

“ Да ли ће 24. децембра, или непосредно после тога бити и остали локални избори који доспевају, односно и парламентарни, видећемо баш онако како је то рекао Стефановић у наредних неколико дана, до краја ове или најкасније до понедељка, биће јасан став.  Али ако опозиција толико жели изборе, ако су толико наоружани аргументима, ваљда је и њима свеједно када ће ти избори бити и требало би да им је драго ако буду што пре, закључио је Глишић. Појашњава да избори у Београду и евентуални ванредни парламентарни могу, али и не морају да буду одржани истовремено, а, тврди,  Српска напредна странка потпуно је спремна и за једне и за друге кад год они били. " Ми смо спремни и нека само опозиција каже кад хоће, ако хоће и сад у недељу ", рекао је Глишић. Истакао је да је СНС - у потпуно свеједно када ће тих избора бити и додао да " датум изласка Београђана на биралишта није тема број један, јер ће избори свакако бити у законском року ".

“ Ако сте часно, поштено и одговорно радили читав мандат, ако сте сигурни у то да сте испунили све оно што се обећали грајданима, онда вам је потпуно свеједно да ли је месец дана пре или после. Да ли је то неки дан на истеку 2017. или на почетку 2018. године мислим да је мање битно, навео је Глишић. Подвлачи да се као члан и функционер залаже да  буду одржани и ванредни парламентарни избори. " Ако већ опозиција мисли да је толико јака и ако мисле да су толико у праву и потпуно сигурни да могу да поразе нашу политику, онда им треба пружити ту прилику. Кад год опозиција жели да провери своје поверење међу грађанима, треба јој пружити прилику, само да се унапред ограде од тога и да кажу да више кукњаве после избора неће бити, да не буде да им је после неко други крив ", наводи Глишић.

Да ли ће 24. децембра, или непосредно после тога бити и остали локални избори који доспевају, односно и парламентарни, видећемо у наредних неколико дана, до краја ове или најкасније до понедељка (Дарко Глишић)

О кандидату за градоначелника престонице се, истакао је, разговара унутар странке, а када буду дефинисана имена или тим који ће представљати и носити листу СНС, о томе ће обавестити јавност.

“Озбиљна смо странка, не одређујемо кандидата тако што неко некоме падне на памет, па одмах изађемо с њим као кандидатом, него на један озбиљан начин сагледавамо ко би могао да носи нимало лак посао и настави да ради темпом којим ради садашње градско руководство- закључио је председник ИО СНС –а.”


Хвала на питању, добро смо

Одлуку о кандидату СНС - а за градоначелника Београда поштоваће, како најављују, градоначелник Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић. У међувремену, подвлаче, наставља се посао да Београд буде што лепши и бољи за живот. Синиша Мали, који је заједно са Весићем обишао  једну реконструисану београдску амбуланту, рекао је да њих двојица не доносе одлуку о кандидату, већ да она  "свакако зависи од председништва и председника странке ". Упитани да прокоментаришу то што се веома ретко виђају заједно, Мали и Весић сложни су – да се ту греши и да су њих двојица сваки дан заједно. " Немојте да бринете по том питању. Хвала на питању, добро смо", рекао је Мали.


Са челницима Београда јуче је разговарао и министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, а у саопштењу које је дато након састанка нема ни назнаке да се разговарало о градским изборима, већ се тврди да је било речи о функционисању главног града. Ружић, који је и потпредседник СПС –а изјавио је  да ће странка, са стратешким партнером, СНС, донети одлуку о начину учешћа на београдским изборима, али и навео да социјалисти очекују да ће се ти избори одржати у првом кварталу 2018. године.

Навео је као " сигурно ", да постоје " два могућа модела учешћа СПС на овим изборима". Један је, пре свега " сарадња са стратешким партнером СНС у погледу форматирања практично кадровске листе која ће однети победу у Београду ". Други је самостални наступ који такође,  заједно са стратешким коалиционим партнером ЈС, који може у великој мери да "  поприми висок степен значаја имајући у виду да СПС и ЈС имају кредибилно утемељење у бирачком телу Београда ", сматра он.


Плејада асова СПС-а

Потпредседник СПС Бранко Ружић тврди да социјалисти у странци имају  " плејаду асова у политичком смислу " који могу бити кандидати за првог човека Београда, при чему је  издвојио имена министра Александра Антића и почасног председника СПС – а Милутина Мркоњића. "У сваком случају, оно што је срж нашег учешћа на овим изборима и што је основни циљ то је да се заједно са СНС однесе једна величанствена победа, али пре свега у интересу Београђанки и Београђана, подвукао је Ружић.


“Одлука ће бити донета у договору и консултацијама руководстава СПС и СНС пре свега водећи рачуна о томе да резултат мора бити доминантна победа која јесте за очекивати имајући у виду шта је све у Београду урађено у prеthodnе три године у чему је СПС партиципирала на прави начин, прецизирао је Ружић. Коментаришући неке написе у медијима да је и СДПС Расима Љајића могући коалициони партнер СПС - у у случају самосталног изласка на изборе, Ружић предочава да ће социјалисти " у односу на стратешки договор са СНС – ом видети да ли постоје неки нијансирани модели који свакако треба да допринесе победи на овим изборима ". - Странка господина Љајића је свакако кредибилна, утемељена у бирачком телу, и мислим да је идеолошки веома блиска СПС – у тако да што се тиче сарадње са њима, ми смо ту сарадњу већ имали у ранијим изборним цилкусима, било у Војводини или на локалу и то не би била нека новотарија него само један већи степен квалитета који се нуди Београду“, рекао је Ружић. Каже да су евентуални ванредни парламентрани избори веома важна политичка тема,  која  још увек на званичним местима није разматрана, те да је преурањено о томе говорити. Али, тврди, СПС никада није бежала од било ког изборног циклуса, па ни од парламентарних избора, уколико се укаже потреба да до њих дође.

“ За сада та потреба у политичком смислу заиста не постоји имајући у виду да је парламентарна већина неприкосновено присутна у Народној скупштини. Али у сваком случају видећемо како ћемо приступити свим тим изборним циклусима и на који начин извојевати победу за грађане Београда и Србије“, закључио је Ружић.

С.Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар
Тема „Дневника”:  Да ли је Србија пред ванредним парламентарним изборима

Тема „Дневника”:  Да ли је Србија пред ванредним парламентарним изборима

02.11.2017. 23:51 23:53