Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Poslednje odbrojavaje do odluke o beogradskim izborima

09.11.2017. 09:26 09:34
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Završetak ove nedelje, ujedno bi trebalo da označi i kraj nagađanju da li će se na lokalnim izborima zakazanim za 24. decembar, osim u Pećincima, Mionici, Negotinu, Kostolcu i Preševu, birati i nova beogradska skupština.

Za sada nema konkretnih nagoveštaja da bi ova odluka mogla biti doneta tako brzo, za dan, ili  dva, ali dok ne isteknu zakonski rokovi, sve opcije su u  igri. Pažnju  privlači i to što  će predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić danas obići gradilište Galerije Beograda na vodi, na kome treba da nikne najveći tržni centar u regionu. Ostaje da se vidi da li će ova najavljena, ali ipak reklo bi se  iznenadna poseta, potvrditi dalju podršku aktuelnoj beogradskoj vlasti i biti znak da će ona ostati da vodi glavni grad i u narednim mesecima, ili će njen rok biti oročen do 24. decembra.

Predsednik beogradskog odbora naprednjaka i ministar policije Nebojša Stefanović tvrdi da beogradski izbori mogu da budu održani 24. decembra, ukoliko ih predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspiše do kraja nedelje. Dodaje da će u suprotnom, izbori za Skupštinu Grada Beograda biti održani sledeće godine. Stefanovićeve reči potvrđuje i predsednik Izvršnog odbora SNS - a Darko Glišić.

“ Da li će 24. decembra, ili neposredno posle toga biti i ostali lokalni izbori koji dospevaju, odnosno i parlamentarni, videćemo baš onako kako je to rekao Stefanović u narednih nekoliko dana, do kraja ove ili najkasnije do ponedeljka, biće jasan stav.  Ali ako opozicija toliko želi izbore, ako su toliko naoružani argumentima, valjda je i njima svejedno kada će ti izbori biti i trebalo bi da im je drago ako budu što pre, zaključio je Glišić. Pojašnjava da izbori u Beogradu i eventualni vanredni parlamentarni mogu, ali i ne moraju da budu održani istovremeno, a, tvrdi,  Srpska napredna stranka potpuno je spremna i za jedne i za druge kad god oni bili. " Mi smo spremni i neka samo opozicija kaže kad hoće, ako hoće i sad u nedelju ", rekao je Glišić. Istakao je da je SNS - u potpuno svejedno kada će tih izbora biti i dodao da " datum izlaska Beograđana na birališta nije tema broj jedan, jer će izbori svakako biti u zakonskom roku ".

“ Ako ste časno, pošteno i odgovorno radili čitav mandat, ako ste sigurni u to da ste ispunili sve ono što se obećali grajdanima, onda vam je potpuno svejedno da li je mesec dana pre ili posle. Da li je to neki dan na isteku 2017. ili na početku 2018. godine mislim da je manje bitno, naveo je Glišić. Podvlači da se kao član i funkcioner zalaže da  budu održani i vanredni parlamentarni izbori. " Ako već opozicija misli da je toliko jaka i ako misle da su toliko u pravu i potpuno sigurni da mogu da poraze našu politiku, onda im treba pružiti tu priliku. Kad god opozicija želi da proveri svoje poverenje među građanima, treba joj pružiti priliku, samo da se unapred ograde od toga i da kažu da više kuknjave posle izbora neće biti, da ne bude da im je posle neko drugi kriv ", navodi Glišić.

Da li će 24. decembra, ili neposredno posle toga biti i ostali lokalni izbori koji dospevaju, odnosno i parlamentarni, videćemo u narednih nekoliko dana, do kraja ove ili najkasnije do ponedeljka (Darko Glišić)

O kandidatu za gradonačelnika prestonice se, istakao je, razgovara unutar stranke, a kada budu definisana imena ili tim koji će predstavljati i nositi listu SNS, o tome će obavestiti javnost.

“Ozbiljna smo stranka, ne određujemo kandidata tako što neko nekome padne na pamet, pa odmah izađemo s njim kao kandidatom, nego na jedan ozbiljan način sagledavamo ko bi mogao da nosi nimalo lak posao i nastavi da radi tempom kojim radi sadašnje gradsko rukovodstvo- zaključio je predsednik IO SNS –a.”


Hvala na pitanju, dobro smo

Odluku o kandidatu SNS - a za gradonačelnika Beograda poštovaće, kako najavljuju, gradonačelnik Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić. U međuvremenu, podvlače, nastavlja se posao da Beograd bude što lepši i bolji za život. Siniša Mali, koji je zajedno sa Vesićem obišao  jednu rekonstruisanu beogradsku ambulantu, rekao je da njih dvojica ne donose odluku o kandidatu, već da ona  "svakako zavisi od predsedništva i predsednika stranke ". Upitani da prokomentarišu to što se veoma retko viđaju zajedno, Mali i Vesić složni su – da se tu greši i da su njih dvojica svaki dan zajedno. " Nemojte da brinete po tom pitanju. Hvala na pitanju, dobro smo", rekao je Mali.


Sa čelnicima Beograda juče je razgovarao i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, a u saopštenju koje je dato nakon sastanka nema ni naznake da se razgovaralo o gradskim izborima, već se tvrdi da je bilo reči o funkcionisanju glavnog grada. Ružić, koji je i potpredsednik SPS –a izjavio je  da će stranka, sa strateškim partnerom, SNS, doneti odluku o načinu učešća na beogradskim izborima, ali i naveo da socijalisti očekuju da će se ti izbori održati u prvom kvartalu 2018. godine.

Naveo je kao " sigurno ", da postoje " dva moguća modela učešća SPS na ovim izborima". Jedan je, pre svega " saradnja sa strateškim partnerom SNS u pogledu formatiranja praktično kadrovske liste koja će odneti pobedu u Beogradu ". Drugi je samostalni nastup koji takođe,  zajedno sa strateškim koalicionim partnerom JS, koji može u velikoj meri da "  poprimi visok stepen značaja imajući u vidu da SPS i JS imaju kredibilno utemeljenje u biračkom telu Beograda ", smatra on.


Plejada asova SPS-a

Potpredsednik SPS Branko Ružić tvrdi da socijalisti u stranci imaju  " plejadu asova u političkom smislu " koji mogu biti kandidati za prvog čoveka Beograda, pri čemu je  izdvojio imena ministra Aleksandra Antića i počasnog predsednika SPS – a Milutina Mrkonjića. "U svakom slučaju, ono što je srž našeg učešća na ovim izborima i što je osnovni cilj to je da se zajedno sa SNS odnese jedna veličanstvena pobeda, ali pre svega u interesu Beograđanki i Beograđana, podvukao je Ružić.


“Odluka će biti doneta u dogovoru i konsultacijama rukovodstava SPS i SNS pre svega vodeći računa o tome da rezultat mora biti dominantna pobeda koja jeste za očekivati imajući u vidu šta je sve u Beogradu urađeno u prethodne tri godine u čemu je SPS participirala na pravi način, precizirao je Ružić. Komentarišući neke napise u medijima da je i SDPS Rasima Ljajića mogući koalicioni partner SPS - u u slučaju samostalnog izlaska na izbore, Ružić predočava da će socijalisti " u odnosu na strateški dogovor sa SNS – om videti da li postoje neki nijansirani modeli koji svakako treba da doprinese pobedi na ovim izborima ". - Stranka gospodina Ljajića je svakako kredibilna, utemeljena u biračkom telu, i mislim da je ideološki veoma bliska SPS – u tako da što se tiče saradnje sa njima, mi smo tu saradnju već imali u ranijim izbornim cilkusima, bilo u Vojvodini ili na lokalu i to ne bi bila neka novotarija nego samo jedan veći stepen kvaliteta koji se nudi Beogradu“, rekao je Ružić. Kaže da su eventualni vanredni parlamentrani izbori veoma važna politička tema,  koja  još uvek na zvaničnim mestima nije razmatrana, te da je preuranjeno o tome govoriti. Ali, tvrdi, SPS nikada nije bežala od bilo kog izbornog ciklusa, pa ni od parlamentarnih izbora, ukoliko se ukaže potreba da do njih dođe.

“ Za sada ta potreba u političkom smislu zaista ne postoji imajući u vidu da je parlamentarna većina neprikosnoveno prisutna u Narodnoj skupštini. Ali u svakom slučaju videćemo kako ćemo pristupiti svim tim izbornim ciklusima i na koji način izvojevati pobedu za građane Beograda i Srbije“, zaključio je Ružić.

S.Stanković

Autor:
Pošaljite komentar
Tema „Dnevnika”:  Da li je Srbija pred vanrednim parlamentarnim izborima

Tema „Dnevnika”:  Da li je Srbija pred vanrednim parlamentarnim izborima

02.11.2017. 23:51 23:53