Рецепт дана: Медењаци
Једноставно се припремају, а могу и дуго да стоје у затвореној кутији.
Састојци:
- 350 г глатког брашна,
- 4 јајета,
- 125 г шећера,
- 75 г меда,
- 50 г путера,
- 5 г соде бикарбоне,
- зачини: цимет, орашчић, каранфилић, ђумбир (кафена кашичица цимета, а осталих зачина по пола кашичице)
Припрема:
1. У брашно додати соду, јаја умућена са шећером, угрејани мед, растопљен и прохлађен путер и зачине.
2. Умесити глатко тесто и оставити га покривеног прозирном фолијом 24 сата на собној температури.
3. Тесто премесити рукама на радној површини посутој брашном (биће лепљиво, али полако додавати брашно и месити).
4. Поделити на пар делова и сваки посебно умесити и разваљати на око 0,5 цм дебљине.
5. Резати модлицама (препоручујем пластичне), слагати на плех обложен папиром за печење и пећи, уз сталне провере јер су брзо готови, на 200 степени десетак минута.
6. Оставити у плеху да се мало прохладе.
7. Могу да се украшавају на два начина: глазуром од чоколаде (прокувати 100 г слатке павлаке, скинути са шпорета и додати 200 г изломљене чоколаде) или глазуром од беланаца (умутитибеланце са 150 г шећера у праху, па на крају додати пар капи лимуна)