Recept dana: Medenjaci
Jednostavno se pripremaju, a mogu i dugo da stoje u zatvorenoj kutiji.
Sastojci:
- 350 g glatkog brašna,
- 4 jajeta,
- 125 g šećera,
- 75 g meda,
- 50 g putera,
- 5 g sode bikarbone,
- začini: cimet, oraščić, karanfilić, đumbir (kafena kašičica cimeta, a ostalih začina po pola kašičice)
Priprema:
1. U brašno dodati sodu, jaja umućena sa šećerom, ugrejani med, rastopljen i prohlađen puter i začine.
2. Umesiti glatko testo i ostaviti ga pokrivenog prozirnom folijom 24 sata na sobnoj temperaturi.
3. Testo premesiti rukama na radnoj površini posutoj brašnom (biće lepljivo, ali polako dodavati brašno i mesiti).
4. Podeliti na par delova i svaki posebno umesiti i razvaljati na oko 0,5 cm debljine.
5. Rezati modlicama (preporučujem plastične), slagati na pleh obložen papirom za pečenje i peći, uz stalne provere jer su brzo gotovi, na 200 stepeni desetak minuta.
6. Ostaviti u plehu da se malo prohlade.
7. Mogu da se ukrašavaju na dva načina: glazurom od čokolade (prokuvati 100 g slatke pavlake, skinuti sa šporeta i dodati 200 g izlomljene čokolade) ili glazurom od belanaca (umutitibelance sa 150 g šećera u prahu, pa na kraju dodati par kapi limuna)