overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

На Филозофском факултету у Новом Саду обележен европски дан језика

27.09.2017. 09:03 09:09
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Својеврсној промоцији језичког богатства и разноврсности Европе али и света, у оквиру Европског дана језика, традиционално се придружио Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду.

„Улицу европских језика“ с импровизованим тезгама постављеним испред Факултета, обишло је више стотина посетилаца, међу којима су најбројнији били ђаци неколико новосадских основних школа. Радозналим посетиоцима своју „робу“ су на штандовима нудили студенти и професори језичких одсека Филозофског факултета, као и страни лектори и партнери манифестације - институције које представљају стране земље у Србији, као што су Француски институт, ЕУ инфо центар, Институт Јунус Емре, Хеленски институт и други. Поред Центра за језике, од центара активних на Факултету били су присутни и Центар за мађарски језик, Центар за српски језик као страни и Конфуцијев институт. За посетиоце је организована и занимљива игра која је вреднима и онима који су имали среће донела и награде.

" Прошле године поделили смо 300 “језичких пасоша”, а посетилаца је било и више јер нису сви своје пасоше оставили за наградну игру, многи су их као лепу успомену са догађаја понели кући. Надам се да ће до краја манифестације број оних који нам дођу у посету бити бар као и прошле године", рекао је за “Дневник” координатор Центра за језике и организатор прославе Европског дана језика Томислав Букатаревић

"На сваком штанду осмишљене су неке активниости на основном  језичком нивоу и, ко уради све задатке, и то му се овери у језичком пасошу, добија шансу да добије и неку од награду: књигу, бесплатни курс језика, чланство у бибилиотеци", објаснио је Букатаревић.

Наставница енглеског из Прватне основне школе „Тврђава“ Катарина Марковић с колегиницама је довела сву децу из школе- њих 60 који иначе уче неколико страних језика.

" Желели смо да им омогућимо да се упознају с још неким језицима и да разговарамо о томе колико је битино знати што више језика и разумети што више култура ", рекла је Марковић.

Чини се и да су се студенти ангажовани као домаћини забављаали баш као и гости манифестације.

" Наш задатак је да посетиоцима приближимо шпански, али ту су и други језици: француски, енглески, руски, сви језици који се уче на Филозофском факултету – објаснила нам је студенткиња француског језика и књижевности и шпанског на Одсеку за романистику Дуња Латиновић. - Деца се добро забављају, уче бројеве, речи за боје. Има их доста и баш су заинтерсовани за то да нешто науче и да се на овај начин забаве."

Од координаторке Центра за мађарски језик при Филозофском факултету Едите Андрић чули смо да свако, па и овакво представљење језичког богатства, има пуно смисла.

" Сваке године учествујемо на Европском дану језика и представљамо наш Центар као место где се може учити мађарски језик. Долазе нам и млађи, али и старији полазници, који желе да га науче. То је врло тежак језик, сви кажу да је другачији, да треба доста мотивације да се усвоји. Имамо пуно заинтересованих и управо је кренуо нови четвормесечни курс курс, отворен за све грађане и све узрасте. Седећи циклус курса креће у фебруару следеће године", рекла је Андрић.


Што више знаш, више вредиш

Обележавање Европског дана језика темељи се на иницијативи Савета Европе од 2001. Главни циљеви су указивање на значај учења језика, увећање броја језика који се уче, промоција доживотног учења, међукултурног дијалога и језичког и културолошког богатства Европе. Филозофски факултет Европски дан језика обележио је и језичким и музичким програмима. У Кино-сали Факултета наступили су хор Основне музичке школе „Исидор Бајић”, женски камерни вокални састав „Рес Миранда”, хор Јеврејске општине у Новом Саду „Хашира” и хор АКУДНС „Соња Маринковић”.


Велику радозналост увек изазива штанд Конфучијевог института, а тако је било и јуче.

" Овде се сусрећемо с различитим културама и језицима. Долазе деца као и tinеjyеri и мислим се да је ово веома добар и популаран фестивал културе. Имам утисак и да на стотине њих желе да уче кинески језик. Иначе, подучавати кинески у Србији је незаборавно јер су студенти веома пријатни и паметни, и веома их волим",  каже Лаи Лин, лекторка за кинески језик у Конфучијевом институту, чије је седиште на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.

В. Црњански

 

Аутор:
Пошаљите коментар