Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu obeležen evropski dan jezika

27.09.2017. 09:03 09:09
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Svojevrsnoj promociji jezičkog bogatstva i raznovrsnosti Evrope ali i sveta, u okviru Evropskog dana jezika, tradicionalno se pridružio Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu.

„Ulicu evropskih jezika“ s improvizovanim tezgama postavljenim ispred Fakulteta, obišlo je više stotina posetilaca, među kojima su najbrojniji bili đaci nekoliko novosadskih osnovnih škola. Radoznalim posetiocima svoju „robu“ su na štandovima nudili studenti i profesori jezičkih odseka Filozofskog fakulteta, kao i strani lektori i partneri manifestacije - institucije koje predstavljaju strane zemlje u Srbiji, kao što su Francuski institut, EU info centar, Institut Junus Emre, Helenski institut i drugi. Pored Centra za jezike, od centara aktivnih na Fakultetu bili su prisutni i Centar za mađarski jezik, Centar za srpski jezik kao strani i Konfucijev institut. Za posetioce je organizovana i zanimljiva igra koja je vrednima i onima koji su imali sreće donela i nagrade.

" Prošle godine podelili smo 300 “jezičkih pasoša”, a posetilaca je bilo i više jer nisu svi svoje pasoše ostavili za nagradnu igru, mnogi su ih kao lepu uspomenu sa događaja poneli kući. Nadam se da će do kraja manifestacije broj onih koji nam dođu u posetu biti bar kao i prošle godine", rekao je za “Dnevnik” koordinator Centra za jezike i organizator proslave Evropskog dana jezika Tomislav Bukatarević

"Na svakom štandu osmišljene su neke aktivniosti na osnovnom  jezičkom nivou i, ko uradi sve zadatke, i to mu se overi u jezičkom pasošu, dobija šansu da dobije i neku od nagradu: knjigu, besplatni kurs jezika, članstvo u bibilioteci", objasnio je Bukatarević.

Nastavnica engleskog iz Prvatne osnovne škole „Tvrđava“ Katarina Marković s koleginicama je dovela svu decu iz škole- njih 60 koji inače uče nekoliko stranih jezika.

" Želeli smo da im omogućimo da se upoznaju s još nekim jezicima i da razgovaramo o tome koliko je bitino znati što više jezika i razumeti što više kultura ", rekla je Marković.

Čini se i da su se studenti angažovani kao domaćini zabavljaali baš kao i gosti manifestacije.

" Naš zadatak je da posetiocima približimo španski, ali tu su i drugi jezici: francuski, engleski, ruski, svi jezici koji se uče na Filozofskom fakultetu – objasnila nam je studentkinja francuskog jezika i književnosti i španskog na Odseku za romanistiku Dunja Latinović. - Deca se dobro zabavljaju, uče brojeve, reči za boje. Ima ih dosta i baš su zaintersovani za to da nešto nauče i da se na ovaj način zabave."

Od koordinatorke Centra za mađarski jezik pri Filozofskom fakultetu Edite Andrić čuli smo da svako, pa i ovakvo predstavljenje jezičkog bogatstva, ima puno smisla.

" Svake godine učestvujemo na Evropskom danu jezika i predstavljamo naš Centar kao mesto gde se može učiti mađarski jezik. Dolaze nam i mlađi, ali i stariji polaznici, koji žele da ga nauče. To je vrlo težak jezik, svi kažu da je drugačiji, da treba dosta motivacije da se usvoji. Imamo puno zainteresovanih i upravo je krenuo novi četvormesečni kurs kurs, otvoren za sve građane i sve uzraste. Sedeći ciklus kursa kreće u februaru sledeće godine", rekla je Andrić.


Što više znaš, više vrediš

Obeležavanje Evropskog dana jezika temelji se na inicijativi Saveta Evrope od 2001. Glavni ciljevi su ukazivanje na značaj učenja jezika, uvećanje broja jezika koji se uče, promocija doživotnog učenja, međukulturnog dijaloga i jezičkog i kulturološkog bogatstva Evrope. Filozofski fakultet Evropski dan jezika obeležio je i jezičkim i muzičkim programima. U Kino-sali Fakulteta nastupili su hor Osnovne muzičke škole „Isidor Bajić”, ženski kamerni vokalni sastav „Res Miranda”, hor Jevrejske opštine u Novom Sadu „Hašira” i hor AKUDNS „Sonja Marinković”.


Veliku radoznalost uvek izaziva štand Konfučijevog instituta, a tako je bilo i juče.

" Ovde se susrećemo s različitim kulturama i jezicima. Dolaze deca kao i tinejyeri i mislim se da je ovo veoma dobar i popularan festival kulture. Imam utisak i da na stotine njih žele da uče kineski jezik. Inače, podučavati kineski u Srbiji je nezaboravno jer su studenti veoma prijatni i pametni, i veoma ih volim",  kaže Lai Lin, lektorka za kineski jezik u Konfučijevom institutu, čije je sedište na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

V. Crnjanski

 

Autor:
Pošaljite komentar