Рецепт дана: Јабуке у шлафроку у новом руху
Сјајан, чини се неправедно запостављен старински рецепт, у новом руху. Као и стари, и овај се десерт лако припрема и још лакше једе.
Састојци (за 5 особа):
- 700 г јабука петровача,
- 1 јаје,
- 100 мл млека,
- 100 мл воде,
- прстохват соли,
- кашика шећера,
- равна кашичица цимета,
- 1/2 кашичице рума,
- 200 г меког брашна,
- ванил шећер,
- уље,
- по жељи: шећер у праху, џем, лешници, бадеми, ораси..
Припрема:
1. Умутити јаје и шећер, додати киселу воду, млеко, ванил шећер, рум, со и на крају постепено додавати брашно.
2. Смеса би требало да буде без грудвица, гушћа него за палачинке, да када се стави колут јабуке у смесу, смеса не склизне, већ се задржи на јабуци, али не ни превише густа.
2. Покрити и оставити да одстоји док се припремају јабуке.
3. Јабуке ољуштити, исећи на колутове дебљине од 4 до 8 милиметара, па одстранити средишњи део са коштицама.
4. У тигању загрејати уље, сваки колут јабуке умочити у смесу и вадити решеткастом кашиком како би се оцедио вишак смесе.
5. Пржити са обе стране док не добију златно жуту боју.
6. Јабуке вадити на послужавник у који је стављен папирни убрус ради упијања вишка масноће.
7. Декорисати по жељи –посути прах шећером и/или циметом или, рецимо, џемом „ишарати“ јабуке.
8. По жељи додати лешнике, бадеме, орасе...