Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Jabuke u šlafroku u novom ruhu

30.08.2017. 10:05 10:09
Piše:
Foto: Foto: Tatjana Kovaljevski

Sjajan, čini se nepravedno zapostavljen starinski recept, u novom ruhu. Kao i stari, i ovaj se desert lako priprema i još lakše jede.

Sastojci (za 5 osoba):

- 700 g jabuka petrovača,

- 1 jaje,

- 100 ml mleka,

- 100 ml vode,

- prstohvat soli,

- kašika šećera,

- ravna kašičica cimeta,

- 1/2 kašičice ruma,

- 200 g mekog brašna,

- vanil šećer,

- ulje,

- po želji: šećer u prahu, džem, lešnici, bademi, orasi..

Priprema:

1.  Umutiti jaje i šećer, dodati kiselu vodu, mleko, vanil šećer, rum, so i na kraju postepeno dodavati brašno.

2. Smesa bi trebalo da bude bez grudvica, gušća nego za palačinke, da kada se stavi kolut jabuke u smesu, smesa ne sklizne, već se zadrži na jabuci, ali ne ni previše gusta.

2. Pokriti i ostaviti da odstoji dok se pripremaju jabuke.

3. Jabuke oljuštiti, iseći na kolutove debljine od 4 do 8 milimetara, pa odstraniti središnji deo sa košticama.

4. U tiganju zagrejati ulje, svaki kolut jabuke umočiti u smesu i vaditi rešetkastom kašikom kako bi se ocedio višak smese.

5. Pržiti sa obe strane dok ne dobiju zlatno žutu boju.

6. Jabuke vaditi na poslužavnik u koji je stavljen papirni ubrus radi upijanja viška masnoće.

7. Dekorisati po želji –posuti prah šećerom i/ili cimetom ili, recimo, džemom „išarati“ jabuke.

8. Po želji dodati lešnike, bademe, orase...

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Ćuftice od tunjevine sa špagetama

Recept dana: Ćuftice od tunjevine sa špagetama

24.08.2017. 15:56 16:06
Recept dana: Projara od kukuruznog griza i heljdinog brašna

Recept dana: Projara od kukuruznog griza i heljdinog brašna

22.08.2017. 16:07 16:25