Recept dana: Jabuke u šlafroku u novom ruhu
Sjajan, čini se nepravedno zapostavljen starinski recept, u novom ruhu. Kao i stari, i ovaj se desert lako priprema i još lakše jede.
Sastojci (za 5 osoba):
- 700 g jabuka petrovača,
- 1 jaje,
- 100 ml mleka,
- 100 ml vode,
- prstohvat soli,
- kašika šećera,
- ravna kašičica cimeta,
- 1/2 kašičice ruma,
- 200 g mekog brašna,
- vanil šećer,
- ulje,
- po želji: šećer u prahu, džem, lešnici, bademi, orasi..
Priprema:
1. Umutiti jaje i šećer, dodati kiselu vodu, mleko, vanil šećer, rum, so i na kraju postepeno dodavati brašno.
2. Smesa bi trebalo da bude bez grudvica, gušća nego za palačinke, da kada se stavi kolut jabuke u smesu, smesa ne sklizne, već se zadrži na jabuci, ali ne ni previše gusta.
2. Pokriti i ostaviti da odstoji dok se pripremaju jabuke.
3. Jabuke oljuštiti, iseći na kolutove debljine od 4 do 8 milimetara, pa odstraniti središnji deo sa košticama.
4. U tiganju zagrejati ulje, svaki kolut jabuke umočiti u smesu i vaditi rešetkastom kašikom kako bi se ocedio višak smese.
5. Pržiti sa obe strane dok ne dobiju zlatno žutu boju.
6. Jabuke vaditi na poslužavnik u koji je stavljen papirni ubrus radi upijanja viška masnoće.
7. Dekorisati po želji –posuti prah šećerom i/ili cimetom ili, recimo, džemom „išarati“ jabuke.
8. Po želji dodati lešnike, bademe, orase...